Всяка застраховка трябва да е скроена според човека

В Кредипорт клиентът получава палитра от оферти и персонално отношение, казва Христина Боева, управител на застрахователния брокер

Всяка застраховка трябва да е скроена според човека | StandartNews.com

* В Кредипорт клиентът получава палитра от оферти и персонално отношение, казва Христина Боева, управител на застрахователния брокер

* Онлайн услугата спестява време, срещи с хора и дава възможност решението да се обмисли на спокойствие

* Медицинската застраховка дисциплинира и прави достъпа до специалист много по-лек

* Ние знаем как точно да попълним документите при подаването на претенция

* Консултацията и съветите ни са безплатни

* Застраховката "Имущество" е изцяло дигитализирана 

- Статистиката у нас показва, че хората много по-често застраховат колите си, отколкото живота и здравето си. Но в пандемия, както и при висока инфлация, която изяжда парите ни, как могат да ни помогнат застраховките, госпожо Боева?

- За инвестиране и за запазване на  средствата ни от инфлацията помагат застраховките, свързани със здравето и живота. Медицинските застраховки, свързани с нашето здраве, имат няколко предимства: първо, когато имаме здравословен проблем, ние имаме подадена ръка под формата на финансова подкрепа; и второ, здравната застраховка дисциплинира човека. Тя прави достъпа до медицинска помощ по-лек, съответно навременен. В масовия случай, за да отидем на преглед при специалист, трябва първо да минем през личния лекар за направление, което отнема време. Освен това не винаги личните лекари имат достатъчно направления, понякога може да ни откажат.

А когато здравето ни е застраховано, с едно телефонно обаждане получаваме дата, час и място за посещение при доказани специалисти. Няма да е нужно да отделяме много време, няма да ни струва никакви средства, тъй като вече сме платили за здравна застраховка. Можем да я представим така - отделили сме в едно чекмедже средства, които сме нарекли за здравето си за период от 1 година. През това време ще ни се наложи да отидем поне на един профилактичен преглед. Много ценно е, че застраховката ни подтиква да се погрижим за здравето си. Защото хората с динамично ежедневие не винаги приоритизират грижата за това. Докато ако имаме застраховка, можем само с едно телефонно обаждане да организираме необходимия преглед или онлайн консултация с медицински специалист.

Тези застраховки са и доста честа практика за работодатели, които искат да предложат някакво стимулиране за своите служители, като поемат премията, т.е. разхода. 

- Какво покрива медицинската застраховка?

- Тя може да е за основно покритие, може да има и добавени покрития. В основното си покритие здравната застраховка съдържа два пакета - за болнично и извънболнично лечение. За такава базова застраховка колкото по-голяма е възрастта, толкова е по-голям рискът за застрахователя и цената е по-висока. Но философски погледнато, няма нищо по-ценно от здравето.

Освен това тези застраховки могат да се плащат и на вноски. Важно е да се отбележи, че когато посещаваме медицински специалисти, те почти винаги питат дали сме застраховани или не, защото това им дава по-голяма свобода когато вземат решения какви изследвания да назначат. Това ни дава убеждението, че лекарят се е погрижил пълноценно.

- Защо е важна спестовната застраховка "Живот"?

- Застраховката „Живот“ е не просто грижа за нас самите, но и за нашите наследници. За запазването на спестяванията от инфлацията има различни финансови инструменти, един от тях е застраховка "Живот". Различното от останалите инвестиционни начини за съхранение на нашите пари е това, че освен всичко останало, някой носи риска за нашия живот. Ще получим обезщетение, ако станем неработоспособни или претърпим злополука, свързана с инцидент. Обезщетение биха получили и нашите близки в определени случаи. По този начин проявяваме разумна и адекватна грижа към най-близките хора.

Този тип застраховки са една добра алтернатива на всеки депозит. В едно подразделение на тази застраховка след определено време можем да се възползваме от покритието, което е свързано с доживяването - т.е. ако сключим договор със застрахователя за 10 г., в края на периода ще вземем парите, които сме събрали от вноските. 

- Как да изберем най-добрия продукт на пазара и какво предимство дава застрахователният брокер "Кредипорт"?

- Най-добрият продукт зависи преди всичко от това кои сме ние, в какъв момент от живота си се намираме и до каква степен сме склонни да мислим за бъдещето си. Брокерът има много важна роля - да разкаже за предимствата, за всички евентуалности, които застраховката може да предотврати или пък да бъде в полза при определени житейски ситуации. Брокерът ще представи различни възможности и след като човекът е информиран, двамата заедно ще решат кое е най-добро, конкретно за неговия индивидуален профил.

В "Кредипорт" /https://crediport.bg/ се добавя и обстоятелството, че всичко това може да се случи дистанционно. Ако обаче човекът желае, може да се срещне с нас, тъй като при някои хора доверието е свързано с личния контакт. Но независимо дали по телефона, онлайн или на живо, ще получи персонално отношение. Това е най-ценното в "Кредипорт" - ние познаваме нашите клиенти, даваме им пълната информация и по този начин ги стимулираме да вземат информирано решение.Аз винаги казвам на моите клиенти, че добавената стойност на това да работят с брокер е, че имат човек, на който могат да се обадят при стресова ситуация.

 - Т.е. продължавате да съдействате и след сключването на полицата, при застрахователно събитие?

- Точно така. И с това дори сме по-ценни. Когато човек е уязвим - например наводнил се е апартаментът му или се е разболял - той е в стрес. Ако тогава се сети, че може да се обади на своя брокер, който да постъпи професионално, накрая всички ще са доволни.

 - Това е много добре - човек не води битка сам със застрахователя, защото има и случаи, когато се получава разминаване между очакванията на клиента и компанията.

- Ние знаем как точно да попълним документите, свързани с подаването на претенция. Аз съм работила в застрахователна компания, знам каква е структурата и с това бих могла да съм полезна, защото намирам към кого да се обърна при всяка ситуация.  

- Вие предлагате всички възможности от застрахователните компании, с клиента избирате сред тях най-подходящата за него - т.е. като костюм, ушит по поръчка.

- Точно така. Ние сме абсолютно обективни, давайки съвсем точна информация, като по този начин позволяваме на човека да избере сам своята защита/застраховка. Но преди това той трябва да е информиран. Не просто да знае, че има вид застраховка, която негов колега е сключил и за него също ще хубаво да сключи такава -  за него същата застраховка може да изглежда по различен начин, защото всеки е уникален.

Затова застраховката също трябва да бъде уникална. Тя е нещо персонално и не трябва да се гледа на нея като на конфекция. Точно заради това брокерът трябва да бъде много обективен откъм информация, да разбере какви са точно нуждите на човека насреща и изцяло да се разграничи от това, че той е и в позицията на търговец. Да, ще има търговски процес, защото е съвсем логично, ако някой носи риск за теб, да си платиш за това. Но това, че ти ще се защитиш превантивно, ще те спаси от по-лоша и тежка ситуация.

- Повечето от услугите на "Кредипорт" са безплатни. Важи ли това и при застраховките?

- Разбира се. Безплатна е консултацията, съветите ни, дори не е чак толкова важно дали ще свършим със сключване на полица, или не. Важното е ние да сме разпознати като професионалисти, на които човек може да се довери за съвет в материя, с която не всеки е добре запознат.    

Как се пазарува онлайн във финансов хипермаркет

 - Какви са предимствата на това, че с "Кредипорт" застраховката може да се сключи онлайн, включително и подписването на полицата с електронен подпис?

- Имаме продукти, които са напълно дигитализирани, не се изисква среща с нашите клиенти, тъй като сме осигурили възможността за електронно подписване на документите. Такава е застраховката "Имущество" - бисерът на "Кредипорт". Тя е изцяло дигитализирана, подписва се онлайн с безплатен електронен подпис и се получава по имейл. На платформата има изчерпателна информация относно покритията и какви действия трябва да се предприемат при застрахователни събития.

Има застрахователни продукти обаче, за които е необходимо да бъдат положени подписи върху хартия. За тях краят на процеса е с доставката на документите по куриер, подписването им и съответно пускането на екземпляр към нас. При "Гражданска отговорност" в България е необходимо да имаш стикер, зелена карта. Когато се сключва такава застраховка, крайната фаза е получаването на стикера и зелената карта по куриер. Но сключването на застраховката е отново онлайн процес. Събирам информацията, проверявам възможностите. Това може и клиентът сам да свърши, понеже имаме калкулатор. Само с информацията за регистрационния номер на автомобила и талона, клиентът ще стигне до различни оферти, после трябва да посочи адреса за изпращането на документите. На практика човек може да сключи застраховка днес и утре сутринта да получи документите си по куриер. 

Но ако говорим за предимствата на онлайн обслужването - те не са едно и две. Първо, това спестява време, което е най-ценното и най-скъпото. Второ, спестява в тази обстановка среща с други хора. И трето, клиентът има възможност да обмисли на спокойствие офертите, които аз съм му подготвила на базата на неговите нужди. Така той ще е напълно сигурен в избора си. Т.е. онлайн обслужването дава възможност за бърза комуникация, но и възможност да разсрочим във времето нашето решение. Ние общуваме с клиента една седмица или 10 дни и във всеки един миг той може да комуникира своите въпроси с мен, за да вземе информирано решение. Клиентът има избор - ако е сигурен в това, което иска, може да го направи сам. Но ако има затруднение - ние сме на една ръка разстояние в готовност да съдействаме.

Как да получим най-добрата лихва

- В заключение можем ли да обобщим, че застраховките вече не са нещо неясно и излишно, както някои потребители са склонни да мислят?

- Бъдещето е в персонализираните дигитални услуги и в Кредипорт сме посветени на мисията за по-достъпно и разбираемо застраховане чрез индивидуален подход към всеки клиент.

"Имот на вноски" е най-новата услуга в портфолиото на Кредипорт

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай