Връщат клиентите на парно във Варна с тарифа от 3 лева на кв.м

Връщат клиентите на парно във Варна с тарифа от 3 лева на кв.м | StandartNews.com

„Далкия Варна" запасена с промишлен газьол при евентуална газова криза

Варна. За настоящия зимен сезон „Далкия Варна" ЕАД въвежда нов метод на плащане, който ще върне клиентите на парно. Те ще посочват каква площ искат да отопляват и да плащат по 3 лева на квадратен метър с ДДС на месец с включена сградна инсталация. Тарифата е за реално отопляема площ. При харчене на по-малко енергия „Далкия Варна" ще връща надвнесените суми, а на повече от заплатената, разликата остава за сметка на дружеството. Абонатите на „Далкия Варна" са 8500 апартамента и 41 общински и обществени сгради.

За евентуална газова криза топлофикационното дружество във Варна се е запасило с промишлен газьол и ще работи с 80 на сто от мощностите, съобщи изпълнителният директор на „Далкия Варна" ЕАД Тодор Николов.

Според прогнозите за времето отоплителният сезон ще започне от 1 ноември, най-ниски немператури се очакват през януари и февруари, но във Варна те са по принцип за няколко екстремни дни. Дискомфорт с парното може да има, ако живакът падне от минус 12 до минус 18 градуса при продължителност 20 дни минимум.

"Новото правителство и ДКЕВР трябва да вземат спешни мерки и да променят правилата за регулиране на цените не по-късно от 1 януари 2015 г., ако не искат топлофикационните дружества да загинат", каза Николов. Според него всички дружества са се обединили около позицията, че могат да запазят настоящата цена на топлоенергията, но тази на електроенергията от комбинираното производство трябва да се върне на нивото от преди 1 юли. Според Николов за варненското предприятие това означава цена на топлоенергията от 76 лева за мегаватчас, а за ел.енергията - да бъде вдигната от 222 на 239 лева за мегаватчас. Освен това е задължително регулаторът да определи механизъм, който да позволи през следващите 15-20 години цените на тока и на топлинната енергия плавно да бъдат освободени и да станат абсолютно пазарни, каза още шефът на „Далкия Варна".

През тази година дружеството е инвестирало 650 000 лева за ремонти на основната мрежа, изграждане на нови трасета и на инсталации. Намеренията за инвестиции за следващата година са за над 1 млн. лева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай