Внимание! Огромен проблем заплашва Европа през лятото

Очаква се недостиг на горива

Внимание! Огромен проблем заплашва Европа през лятото | StandartNews.com

Европа може да се сблъска с недостиг на гориво това лято поради свитите пазари на петрол, каза ръководителят на Международната енергийна агенция Фатих Бирол пред германския вестник "Шпигел", цитиран от Ройтерс.

"Когато в Европа и САЩ започне основният сезон на отпуските, търсенето на гориво ще се повиши. Тогава бихме могли да се сблъскаме с недостиг: например на дизелово гориво, бензин или керосин, особено в Европа", каза Бирол.

Той също така предупреди, че настоящата енергийна криза е "много по-голяма" от петролните шокове през 70-те години на миналия век и че ще продължи по-дълго, според доклада.

"Тогава ставаше дума само за петрол", каза Бирол пред "Шпигел". "Сега имаме петролна криза, газова криза и криза с електроенергията едновременно.

Нахлуването на Русия в Украйна пренастрои световния петролен пазар, като африканските доставчици се намесиха, за да отговорят на европейското търсене, а Москва, ужилена от западните санкции, все повече използва рискови трансфери от кораб до кораб, за да достави суровия си петрол в Азия, обобщи Ройтерс.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай