Внимание! Голям риск преди идване на еврото

Важно предупреждение от финасистите

Внимание! Голям риск преди идване на еврото | StandartNews.com

Много важно предупреждение към българите, свързано с момента, когято ще настъпи въвеждането на еврото у нас.

Българите преди деня на въвеждането на еврото да държат парите си в левове в банкови сметки и по сметки при платежни институции и дружества за електронни пари, а не в наличност, с оглед автоматичното им превалутиране в евро от датата на членство в еврозоната.

Това се препоръчва в актуализираната Комуникационна стратегия за информация и публичност на присъединяването на страната към еврозоната, приета от Координационния съвет за подготовка на Република България за членство в еврозоната.

Препоръка към обществеността е още да не обменят пари в брой преди официалното въвеждане на еврото, тъй като замяната може да включва разходи и такси.

Гражданите ще бъдат информирани, че през периода на двойно обращение в магазините ще може да се плаща и с двете валути, и че след този период левът престава да бъде законно платежно средство. Освен това трябва да знаят, че обмяната на пари в брой ще е възможна без такса в банките и някои офиси на „Български пощи“ ЕАД в рамките на период от 6 месеца от датата на въвеждане на еврото, а след това е възможно да бъде въведена такса.

Поставена е и цел за предприемане на мерки за противодействие на всяка дезинформация, която заблуждава и насажда необосновани притеснения у гражданите от тази ключово важна стъпка за повишаване на стандарта на живот в България, съобщават от Министерство на финансите.

Актуализацията планира фазите на кампанията, като отчита променената перспектива за членството на България за 1 януари 2025 година, добавят се редица нови комуникационни дейности и се променят такива, предвидени в предходната стратегия,пише Pariteni.bg.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Loban
преди 6 месеца

По-сложно и объркващо друг не може да го обясни. Тия не знаят български или просто искат нарочно да объркват хората. Излиза, че непременно трябва да си вкараш парите в лева, не може в евро?!? . Излиза, че ако си имаш в къщи Евро, трябва да ги вкараш в банка и то в лева. Така е написано, че от тази глупост това се разбира. В СЪЩНОСТ са искали да ви кажат, че когато институциите, (банка или магазин или друга институция) работят електронно, те ще преобръщат левовете в Евро, автоматично, без комисионна. А когато на частно, кеш си ги сменяте, ще платите надценка, комисионна.

Откажи