Влагат 135 млн. евро в ТЕЦ за изгаряне на биогаз

Влагат 135 млн. евро в ТЕЦ за изгаряне на биогаз | StandartNews.com

135 млн. евро е индикативната стойност на проекта за изграждане на Инсталация за оползотворяване на РДФ-гориво (газ, получен при разграждане на отпадъци от биомаса) на площадката на ТЕЦ "София". Това стана ясно при посещението на министъра на околната среда и водите Ивелина Василева в Завода за механично-биологично третиране на отпадъците в местността "Садината" край софийското с. Яна.

Строителството ще се финансира по ОП "Околна среда" 2014-2020 г., а в резултат 30 хил. столичани ще се отопляват от оползотворяването на РДФ-горивото, получено в завода, посочи Василева. Инсталацията е третата, заключителна фаза на Интегрираната система за управление на отпадъците в София, коментира още Василева.

Проектът е минал през екооценка и е получил положително становище. Анализите на технологията показват, че се гарантира качеството на атмосферния въздух край ТЕЦ София. Заводът за отпадъци край с. Яна е на стойност 346 млн. лв., 84% от които са безвъзмездна финансова помощ. Това е най-големият проект по ОПОС 2007-2013 г. Заводът вече преработва 90% от био отпадъците на София. За първите шест месеца от работата си той е преработил 56 829 тона отпадъци, от които и е произвел 27 935 т РДФ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай