Виза и Мастъркард намаляват таксите за плащания в Европа

Двете американски компании са се ангажирали да да намалят комисионните си средно с 40 на сто при транзакции с карти, издадени извън ЕС, съобщиха от Еврокомисията

Виза и Мастъркард намаляват таксите за плащания в Европа | StandartNews.com

По-ниски такси за плащания в Европа ще дължат притежателите на банкова карта Виза (Visa) и Мастъркард (Mastercard), издадена извън региона - в САЩ или Азия. Това обяви днес Европейската комисия, цитирана от Франс прес.

Двете американски компании, които бяха обект на остри критики на европейската изпълнителна власт от години по тази тема, "се ангажираха да намалят значително комисионните си, удържани за плащания, правени чрез карти, издадени извън Европа", се посочва в комюникето на Еврокомисията. От ЕК уточняват, че Виза и Мастъркард са се ангажирали да намалят комисионните си средно с 40 на сто.

Тези ангажименти, които вече са задължителни за Виза и Мастъркард, "ще намалят разходите на търговците на дребно, които приемат плащания, направени с карти, издадени извън европейското икономическо пространство", обединяващо ЕС, Исландия, Норвегия и Лихтенщайн, уточнява ЕК.

Виза и Мастъркард удържат такси за трансграничните плащания и досега те бяха доста по-високи за картите, издадени извън европейското икономическо пространство в сравнение с прилаганите за издадените вътре в него.

Крайните разходи се поемат от търговците, при които потребителят е направил покупка с карта. А търговците на дребно на свой ред си ги възстановяват, вдигайки цените за стоките си.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай