Вдигаме оборотите на икономиката с Турция. 10 милиарда

Голям шанс за автомобилната ни индустрия

Вдигаме оборотите на икономиката с Турция. 10 милиарда | StandartNews.com

Стратегически пробив направи България и в икономическите си отношения с Турция. Очаква се стокообменът с южната ни съседка да достигне 10 млрд. евро в средносрочен план. Това стана ясно по време на Международния бизнес и инвестиционен форум, организиран от Българската агенция за инвестиции в Истанбул. В мащабната конференция участваха трима министри – на туризма Илин Димитров, на иновациите и растежа Александър Пулев, и на здравеопазването д-р Асен Меджидиев. От турска страна се включи заместник-министърът на индустрията и технологиите д-р Четин Али Дьонмез.

ВИЖ ОЩЕ: Бум с Турция в туризма. Стратегически пробив

Имаме силната амбиция и мотивация стокообменът с Турция да се увеличи от 7 млрд. евро на 10 млрд. евро, заяви днес министърът на иновациите и растежа Александър Пулев пред представители на турски компании в една от най-големите индустриални зони в Истанбул - "Бирлик".

Министърът на иновациите и растежа Александър Пулев днес посети две индустриални зони в Истанбул ("Бирлик" и ТОСБ), където бяха подписани два меморандума за сътрудничество с Българската агенция за инвестиции (БАИ).

Министър Пулев посети зоните заедно с делегация, в която бяха включени изпълнителният директор на БАИ Богдан Богданов, Любомир Станиславов - изпълнителен директор и член на Управителния Съвет на "Аутомотив Клъстер България", кметовете на Видин Цветан Ценков и на Свищов Генчо Генчев, заместник-кметът на Пловдив Стефан Стоянов, генералният директор на БТА Кирил Вълчев.

По време на визитата в индустриалната зона "Бирлик" Пулев се срещна с председателя на Управителния съвет на зоната Шенол Телли. Министърът изтъкна, че стокообменът между България и Турция за първите 11 месеца на 2022 г. е на рекордно високо ниво - около 7 млрд. евро.

Ние имаме силната амбиция и мотивация този стокообмен да достигне 10 млрд. евро в средносрочен план и имаме всички предпоставки, за да постигнем това, посочи министърът на иновациите и растежа.

В зоната "Бирлик" оперират турски и чуждестранни компании. Тя е създадена през 2012 г. и в нея има над 80 завода, работещи в секторите машиностроене, автомобилостроене, химическа индустрия и др. Годишният износ на компаниите от нея е за 500 милиона щ. долара, като там работят над 4000 души.

Пулев посочи, че Турция е един от основните външнотърговски инвеститори и партньори за България, като изтъкна, че в момента има много силна политическа воля и много добри икономически предпоставки за заздравяване на този диалог. Министърът припомни, че преди месец се състоя среща между президентите на двете страни Румен Радев и Реджеп Тайип Ердоган.

На база на тяхната дискусия успяхме да договорим едно историческо споразумение между нашите две държави. Там темата беше енергетиката, но това ни даде подем, който искаме да използваме от гледна точка на развитието на икономическия диалог, допълни той.

Министър Пулев покани компаниите от Индустриалната зона да присъстват на бизнес форум, организиран от Агенцията за малки и средни предприятия към министерството на иновациите и растежа на 16-ти февруари в Бургас. Той добави, че темата отново ще бъде взаимодействието между българския и турския бизнес.

При посещението на българската делегация в Индустриалната зона "Бирлик" бе подписан Меморандум за партньорство между БАИ и зоната в Истанбул. Меморандумът бе подписан от изпълнителния директор на Българската агенция за инвестиции Богдан Богданов и от председателя на Управителния съвет на индустриалната зона Шенол Телли. Меморандумът ще насърчи сътрудничеството в посока идентифициране на добри практики и утвърждаване на конкурентни модели за изграждане и развитие на икономическите зони в България, както и партньорство чрез съвместно участие в международни проекти и програми. Той има за цел да допринесе за задълбочаване на икономическите връзки между страните, чрез улесняване на стабилното развитие на преките чуждестранни инвестиции.

Министър Пулев подчерта още, че развиването на индустриалните зони е сред ключовите приоритети за България.

По време на посещението в индустриалната зона "Бирлик" министър Пулев посети завод на турския холдинг "Саркуйсан" (Sarkuysan A.S.) - най-големият производител на мед в Турция. "Сарк България" е дъщерното дружество на компанията, като холдингът има производствени мощности в Шумен от 2017 г.

Разполагаме с 212 милиона лева по Плана за възстановяване и устойчивост за подпомагане и развитие на индустриалните зони и паркове в България, заяви министърът на иновациите и растежа по време на посещение в турската индустриална зона ТОСБ в Истанбул.

До месец се очаква обявяването на процедурите за кандидатстването на икономическите оператори за финансиране на индустриалните зони. Зоните ще могат да получат до 40 млн. лева по Плана за възстановяване, посочи още министър Пулев.

Той подчерта, че министерството отговаря за близо 7 милиарда лева по Плана за възстановяване и устойчивост и структурните фондове на ЕС до 2027 г.

Меморандум за сътрудничество бе подписан от изпълнителния директор на БАИ Богдан Богданов и от Мехмет Дудароглу, председател на борда на директорите на ТОСБ (TOSB - Specialized Automotive Supply Industrial Zone).

Българската делегация посети завод на "Фарба" (в състава на "Байрактарлар холдинг" - Bayraktarlar Holding). "Фарба" е сред основните производители на оригинално оборудване за автомобили в Турция - в България компанията е представена от производителя на задни светлини за автомобили "Одело България".

По време на посещението в ТОСБ Любомир Станиславов - изпълнителен директор и член на Управителния Съвет на "Аутомотив Клъстер България", направи презентация за развитието на автоиндустрията у нас.

Във втория ден на визитата на Пулев в Южната ни съседка турските инвеститори подчертаха като впечатляващо присъствието на трима български министри в делегацията и декларираха голям интерес към инвестиции в България. Те посочиха, че разчитат на подкрепа от българска страна за осигуряване на квалифицирани работници и споделиха практиките от други европейски държави за работни визи с различен времеви обхват, съгласно нуждите на предприятията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай