Бум с Турция в туризма. Стратегически пробив

Министър Илин Димитров с голяма новина

Бум с Турция в туризма. Стратегически пробив | StandartNews.com

Стратегически пробив в отношенията с Турция. След решението за газа, кабинетът постигна приоритетно партньорство с южната ни съседка в туризма и инвестициите.

ВИЖ ОЩЕ: Вдигаме оборотите на икономиката с Турция. 10 милиарда

Тюркийе е приоритетен партньор на България в туризма, обяви министър Илин Димитров на Международния бизнес и инвестиционен форум, организиран от Българската агенция за инвестиции в Истанбул. В мащабната конференция участваха още министърът на иновациите и растежа Александър Пулев и министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев. От турска страна се включи заместник-министърът на индустрията и технологиите д-р Четин Али Дьонмез.

Конференцията включваше два тематични панела, посветени на перспективни сфери на сътрудничеството между двете държави – автомобилостроене и СПА и медицински туризъм. Димитров подчерта, че България и Турция развиват изключително ползотворни отношения в туризма, един от най-значимите отрасли на икономиката ни.

Димитров заяви, че "Тюркийе е основният партньор на България в туристическия сектор" и значението на двустранните отношения ще се конкретизира в условията на настоящите трудности.

Димитров съобщи, че две седмици по-късно в Истанбул ще се проведе 4-тото заседание на Българо-турския съвместен комитет по туризъм.

"Тюркийе е в топ 3 по брой туристи, посещаващи България през последните години. Тези цифри ясно показват, че пазарът е много динамичен, но е важно да се има предвид, че все още има значителен потенциал за развитие.", каза той.

Димитров съобщи, че от февруари България ще назначи аташе по туризма в Тюркийе.

Министърът анонсира предстоящата 4-а сесия на смесения българо-турски Комитет по туризъм между двете ресорни министерства в рамките на изложението ЕМИТТ /8-11 февруари/ в Истанбул.

„Това е отлична възможност да надградим над постигнатото до момента. Турция неизменно е в челната тройка на туристопотока на страната ни в последните години. Тази статистика ясно показва, че пазарът има много сериозна динамика, но е важно да се отчете, че все още съществува сериозен потенциал за развитие“, заяви министър Димитров.

Министър Димитров обяви, че през месец февруари се очаква да се открие и българско туристическо представителство в Истанбул. Това е ярко доказателство за целенасочената ни политика на този пазар, заяви министърът. С Турция можем да си сътрудничим в изключително разнообразен брой сфери на туризма и е важно да подпомогнем още по-активните контакти между бизнеса, посочи още министър Димитров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай