Вторник,

Васил Велев посочи трите цели на държавата

От: Агенция Стандарт -
1053
Васил Велев посочи трите цели на държавата
A
A
A

Сега имаме три цели - Еврозона, Шенген и ОИСР. Това заяви председателят на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев пред Bulgaria ON AIR. Но ще покрие ли страната ни условията за влизането в Еврозоната от 2025 г.?

"Шанс има, но трябва сериозно усилие. Времето, в което трябва да се направи това усилие, приключва. Освен, че не отговаряме на усилията за инфлация, към този момент не отговаряме и на изискванията за бюджетен дефицит", коментира той.

Като вярна определи Велев сметката на служебното финансово ведомство за 6,4% дефицит, ако не се намалят разходите и обясни, че тя е направена при оптимистична макроикономическа прогноза за ръст на БВП от 1,8%.

"Два ключови параметъра, чиито по-голям ръст води до по-голям сбор на разходи в бюджета - те са по-скоро надценени, отколкото реално оценени. Дори при тези напрегнати приходи, ще имаме недостиг. Ние не просто трябва да спрем, но и да се върнем назад. Настроенията са, в най-добрия случай, да забавим ход", обясни той.

По-думите му идеалният дефицит е 0%, когато икономиката расте, но до него няма как да стигнем скоро. 

"Проблемът е, че ние скоро няма да стигнем и 3%, ако не предприемем сериозни мерки. Дефицитът би бил в следващите 5 години над 3%, ако нищо не се направи. За първата политическа сила са гласували 10%. За втората 10,4%. Ако някой си мисли, че с 10% може да управлява срещу другите 90, които очевидно не го харесват, бърка. За да излезе сметката с 3% дефицит - трябва да има широка парламентарна основа, обединена около водещите национални приоритети. Сега имаме три цели - Еврозона, Шенген и ОИСР. Трябва ни правителство, което да предприеме необходимите действия, за да постигнем тези цели в следващите две-три години", допълни Велев.

Той изтъкна предложените от АИКБ 10 мерки, които да могат да доведат дефицита до 2,75%.

"Първата от тях е да не се увеличават заплатите на народните избраници. Освен това да се увеличат заплатите до размера на инфлацията, пенсиите да се увеличат, но от 1 октомври, учителските заплати също. Да се диференцират енергийните помощи за битовите потребители", напомни председателят на АИКБ.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com