Варна стана столица на ветрилата

Варна стана столица на ветрилата | StandartNews.com

Някои кораби са се отказали от „Тол Шипс" 2014 заради политическата ситуация в Украйна

"Варна е столица на ветрилата", обяви от офицалната трибуна на най-голямото морско събитие в България кметът на града Иван Портних. Капитаните да опънат платна и попътен вятър пожела олимпийската шампионка по гребане Румяна Нейкова на регатата „Тол Шипс 2014", като й даде старт. По вода ще им върви на корабите, защото се изля силен дъжд над строените екипажи при откриването. Депутатът от БСП и председател на организационния комитет на „Тол Шипс - Исторически морета 2010" Борислав Гуцанов връчи на кмета поздравителен адрес от председателя на НС Михаил Миков.

На Морска гара Варна пуснаха котва 19 ветрохода от 9 държави. Най-големият в света - руският „Седов", не можа да пристигне за официалното откриване и се очаква в 9 ч. сутринта в четвъртък. Забавянето е заради трафика в Босфора, обясниха домакините.

Няколко кораба са се отказали от участие в „Тол Шипс 2014" заради политическата ситуация в Украйна, посочи на пресконференцията главният съдия на състезанието Питър Нюъл. Също по политически причини в надпреварата няма да участва и украинската яхта „Тамара", която пристигна във Варна само за откриването на регатата. "Ние сме моряци, не правим политика, но ситуацията е несигурна", каза капитанът на „Тамара" Сергей Леонидович Недяк. Той връща лодката обратно към Одеса. До него е 10-годишният му внук Серьожа, най-малкият ветроходец в „Тол Шипс" 2014.

Всички участници трябва да бъдат спокойни за сигурността си, подчерта председателят на регатата от STI Робин Снук-Хургрьоне.Той заяви, че приятелството с Варна и България е от 1986 г., когато е първото участие в световната надпревара по море на ветрохода „Калиакра". Вече се включи и втората българска баркентина „Роял Хелена". Кметът Иван Портних смени официалния си костюм с ветроходен и даде старт на малката регата „Ветрила" на борда на яхта „Бавария", собственост на морския бизнесмен Лъчо Братоев. 

На Морска гара Варна и на пристанището има засилена полицейска охрана по време на тридневното домакинство на града от 30 април до 3 май.

Въпреки лошото време вече започна напливът на хора от цяла България заради красивата гледка от мачти и платна във Варненския залив. Навсякъде е пъстро и свежо, с хубави павилиони за суровини и дъх на вкусна скара. От голяма бяла шатра на основния спонспор на регата във Варна - "Южен поток България", надуват с газ красиви сини балони и ги раздават на посетителите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай