Вадят на светло енергийните проекти

Вадят на светло енергийните проекти | StandartNews.com

Международни експерти ще помагат за решаване на проблемите в бранша

Експерти от Европейската комисия, Европейската банка за възстановяване и развитие и Световната банка ще сложат под лупа енергетиката ни. Те ще са част от бъдещия енергиен борд, който ще сформира служебното правителство на Георги Близнашки. Идеята е бордът да представлява енергиен съвет, в който да се включат всички участници на енергийния пазар. Това обясни новият министър на икономиката и енергетиката Васил Щонов. Целта на борда е да предизвика широк публичен дебат, а всички решения да се вземат при пълна прозрачност.

Първата стъпка на екипа на министър Щонов ще бъде да се запознае с реалното състояние на икономиката и енергетиката и с големите енергийни проекти, като газопровода "Южен поток" и изграждането на 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй", обясни той. Вторият акцент ще бъде развитието на малкия и средния бизнес, като особено внимание ще се обърне на изясняването на причините за спирането на ОП "Конкурентоспособност", обясни Щонов.

Първото нещо, което пое при встъпването си в длъжност министър Щонов, беше Енергийната стратегия на България, която получи от бившия вече министър Драгомир Стойнев. "Имах огромното желание представители на всички политически сили да обсъдят стратегията преди тя да влезе в парламента, но след евроизборите настъпи политическа криза", обясни ексминистър Стойнев. "Не казвам, че стратегията е в перфектен вид, но моето желание е да има приемственост", посочи той. "Моят съвет е да внимавате с външните консултанти, защото когато встъпих в длъжност, идваха и при мен", препоръча на своя наследник Драгомир Стойнев. "Имаше идеи БЕХ да се разформирова, което означава, че трябва да приватизираме всички дружества, а това не бива да става", заяви Стойнев. Според него работата по големите енергийни проекти трябва да продължи.

Министър Щонов получи от УС на Българския енергиен и минен форум предложение със 17 спешни мерки, които да бъдат изпълнени в областта на енергетиката, като съставяне на пътна карта за изпълнение на 3-ия либерализационен пакет, външен одит на БЕХ и др.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай