В туризма: Мярката 80:20 ще е до 1 май

Спадът в сектора е 80 на сто при 85 в световен аспект

В туризма: Мярката 80:20 ще е до 1 май | StandartNews.com

Мярката 80:20 в туризма ще действа до 1 май 2021 г. Това съобщи в интервю за Нова тв вицепремиерът и ресорен министър Марияна Николова. Тя поздрави всички, работещи в сектора, за Международния ден на туризма.

Въпреки пандемията много българи избраха нашето Черноморие. Над 2,5 милиона българи срещу 1,1 милиона чужденци са били по нашето море. Българите масово посетиха планинските места, хижите и къщите за гости. Няма данни за фалити в бранша, но 4% са местата, които трайно ще затворят, направи анализ Николова.

Спадът в сектора е 80 на сто при 85 в световен аспект. Мярката 60 на 40 сработи, както и съчетанието й с добавката от 280 лева, каза вицепремиерът.

Секторът претърпя ограничения в чартърите. От Русия, Беларус и Великобритания не са пристигнали много туристи. 55 милиона лева за заделени за подпомагане на чартърната програма догодина, съобщи още Николова.

Ще се борим за намалени цени на шезлонгите и чадърите, дори те да са безплатни, защото разчитам на българските туристи, каза Николова. Според нея това е за сметка на концесионните печалби, без това да е срещу намалена готовност за водно спасяване.

Николова каза, че безупречно се спазват мерките за безопасност и за зимния сезон. Тя очаква любителите на ските, дори със собствени автомобили. Ще има обаче засилен контрол.

Експертен кабинет не може да изпълни обявената от министър-председателя икономическа програма, смята Николова. Несериозно според нея е да се говори за оставка. Предателство би било за над 1 милион избиратели да се подаде оставка, категорична бе Марияна Николова.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай