В каква валута да държим спестяванията си?

Какви са прогнозите

В каква валута да държим спестяванията си? | StandartNews.com

Отминалата 2023 г. е най-лошата година за американския долар от началото на пандемията през 2020 г., се посочва в аналитичен материал на агенция Bloomberg.

Доларовият индекс на агенцията падна с близо 3%, най-резкият му годишен спад от 2020 г. Значителна част от понижението се случи през четвъртото тримесечие на изминалата година на фона на надеждите на американските икономисти, че Федералният резерв (Федералният резерв, изпълняващ функциите на Централната банка в САЩ) ще намали лихвените проценти през в светлината на забавянето на икономическия растеж на САЩ. „Това прави долара по-малко привлекателен, тъй като централните банки на други страни могат да поддържат лихвите по-високи за по-дълго време“, пише Bloomberg.

„Въпреки това, преди президентските избори в САЩ през 2024 г., доларът може да се засили“, казва Коджи Фукая, експерт в японската консултантска фирма Market Risk Advisory. Анализаторът специално отбелязва фактора на бившия президент Доналд Тръмп, чието участие в изборите ще доведе до „политически сътресения“ и „увеличава волатилността на валутата“.

Спадът на долара идва в контраст с британския паунд, който ще види най-добрата си година през 2023 г. от 2017 г. насам, и швейцарския франк. Швейцарската валута показва най-високото си годишно представяне от 2010 г. насам, отбелязва аг. Bloomberg. Паундът се повиши с 5% спрямо американската валута през 2023 г., докато швейцарският франк се повиши до рекордни нива. Търговците смятат, че Швейцарската национална банка води по-строга политика в сравнение с регулаторите в други страни.

/Факти/

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай