Увеличават масово заплати с актуализацията на бюджета

300 млн. за фермерите, 100 млн. за общините, гласуваха депутатите

Увеличават масово заплати с актуализацията на бюджета | StandartNews.com

С актуализацията на бюджета Народното събрание одобри допълнителни 300 млн. лв. за фермерите, за да могат да посрещнат по-високите цени на торовете и фуражите, на енергоносители, препарати за растителна защита и др. Помощта за земеделските производители единодушно бе подкрепена от всички партии.

Гласувани бяха допълнителни 175 млн. лв. за увеличение на заплатите в системата на МВР.

За повишаване на заплатите и издръжка на детски градини и училища бяха приети още 150 млн. лв.

Столична община получава помощ за градския транспорт, но наполовина от исканите 144 млн. лв. - депутатите гласуваха за 74 млн. лв.

50 млн. лв. се дават зa paзшиpявaнe oбxвaтa зa цeлeвo пoдпoмaгaнe зa oтoплeниe;

Общините ще получат допълнителни 100 млн. лв. за капиталови разходи.

Заплатите на местната администрация ще се увеличат с 30 млн. лв.

Дават се 20 млн. лв. отгоре и за издръжката на висши учебни заведения.

Гласуваха се над 56 млн. лв. за запати в държавни болници, детски заведения и училища. 30 млн. лв. са зa MБAЛ „Cвeтa Eĸaтepинa“ зa oбopyдвaнe нa нoвия блoĸ зa тpaнcплaнтaция; 25 млн. лв. зa изгpaждaнe нa дeтcĸa бoлницa в Πлoвдив;

С 8 млн. лв. се увеличават зaплaтитe в cтpyĸтypитe нa зeмeдeлcĸoтo миниcтepcтвo;

5.8 млн. лв. са зa peмoнт нa Бoгocлoвcĸия фaĸyлтeт и Зoгpaфcĸия мaнacтиp;

5.5 млн. лв. зa yвeличeниe нa зaплaтитe в Ceлcĸocтoпaнcĸaтa aĸaдeмия;

2.5 млн. лв. зa зaплaтитe в oблacтнитe aдминиcтpaции;

2 млн. лв. зa зaплaтитe нa HCO;

1.9 млн. лв. зa HИMX;1.6 млн. лв. зa ĸyлтypa;

1.6 млн. лв. зa библиoтeĸи.

Увеличението на пенсиите не стига за един хляб на ден

Цигарите няма да поскъпват. Засега

Парламентът отхвърли предложението на правителството за увеличение на акциза за цигарите. Така поне до края на годината налозите за тютюневите изделия ще бъдат без промяна.

Парно и газ с 9% ДДС

ДДС за парното и природния газ от 1 юли да бъзе намален на 9%, решиха депутатите. Изцяло се отменя акцизът за втечнения нефтен газ (LPG), природния газ и електроенергията от ВЕИ-та. Намалената ставка на ДДС ще важи една година, а нулевата ставка на акцизите ще важи до средата на 2025 г., реши парламентът.В Агенция "Митници" ще се води публичен регистър с актуални данни, предоставени от лицензираните складодържатели за наличие или липса на свободни складови капацитети, приеха още депутатите.

Отстъпката от 25 ст. за бензин и дизел няма да е от 1 юли

Предвидената държавна помощ от 25 стотинки за литър гориво ще се предлага във всички обекти на членовете на Българската петролна и газова асоциация 3 дни, след като актуализираният бюджет бъде публикуван в Държавен вестник, съобщават от асоциацията. Поради забавянето на гласуването в Народното събрание обаче държавната помощ няма да се приложи от 1 юли 2022 година, както бе предвидено в проекта.

С актуализацията на държавния бюджет е предвидена отстъпка в размер на 25 стотинки от цената на литър гориво, зареден в резервоар на моторно превозно средство, собственост на физически лица. "Във връзка с това искаме да заявим, че членовете на Българската петролна и газова асоциация имат готовност да започнат прилагането на тази програма, която според правителствените разчети е на стойност 150 милиона лева", се посочва в съобщението.БПГА и нейните членовете ще обявят публично информация за реда и начина на предоставяне на държавната помощ непосредствено след приемане на окончателните текстове на бюджета. Информация за потребителите ще е налична и на място в търговските обекти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай