Увеличението на пенсията не стига за един хляб на ден

Групичката на заможните пенсионери ще получи скок на доходите си над 2 пъти само за няколко месеца

Увеличението на пенсията не стига за един хляб на ден | StandartNews.com

* Минималните пари за старост се вдигат  с 1,19 лв. на ден

* Групичката на заможните пенсионери ще увеличи доходите си над 2 пъти само за няколко месеца

* Системата на ДОО тотално се изкриви, тежко на този, който ще трябва да я поправи, казват икономисти

Кой е доволен от актуализацията на бюджет 2022, ударно гласувана от депутатите в парламента? Въпреки милиардите, които се вадят от хазната и се изсипват за пенсии, ефектът за отделния човек ще е незначителен - увеличението, което получават хората с минимална пенсия, ще им стигне да си купят половин хляб на ден.

От 1 юли парите на възрастните да се вдигат с 10%, приеха окончателно депутатите. Към актуализирания размер на пенсиите се прибавят 60-те лева, известни като ковид добавка. Ще я получават и новопенсиониралите се след 1 юли 2022 г. Докога? Не е ясно. 

Какво показват сметките?

Минималната пенсия, която получават над 1 милион пенсионери и в момента е 370 лв., се увеличава с 37 лв. /10%/ плюс още 60 лв., до 467 лв. Според управляващите ръстът е с цели 26.2%. Не такова е обаче мнението на икономистите. "60-те лева хората отдавна ги получават като ковид добавка и вече ги има в техния бюджет. Увеличението всъщност е само с тези 37 лв. Това прави по 1,19 лв. на ден. С тези пари пенсионерът не може да си купи и един хляб, защото той вече струва 2,50 лв.  Инфлацията галопира, ще е не по-малко от 20% в края на годината", коментира икономистът Мика Зайкова пред "Стандарт".

В същото време заможните пенсионери стават повече от два пъти по-богати. От 1 юли таванът на пенсията им ще се повиши от 1500 на 2000 лева, което прави 33.3% ръст. От 1 октомври следва нов скок - този път до 3400 лева, колкото е размерът на максималния осигурителен доход. Така в рамките само на няколко месеца определена група от хора ще получава доходи, за които не могат дори да си помислят огромна част от работещите!

Защо управляващите решиха да направят този жест и кои са избраниците, се питат простосмъртните пенсионери.

"Максимална пенсия от 3 400 лв. ще получават само специфична група от хора, които в началото на 90-те години са имали възможност да се осигуряват на огромни суми, защото са работили на т. нар. "топли местенца", коментира синдикалистът от "Подкрепа" Ваня Григорова. "Реално няма други трудещи се при нормални условия от онова време, който днес да могат да получат такава пенсия. Но има и още една по-малка група, около 3 000 души, на някои от които пенсията ще стигне и до 20 000 лв.

В същото време вдигането на минималната пенсия до 467 лв. е близо до официално приетата линия на бедност, която за 2022 г. е 413 лв.", каза Григорова, която е икономически съветник на КТ "Подкрепа".

Явно богатите пенсионери си имат и стабилно лоби сред управляващите.

"Бедните стават по-бедни, а богатите - по-богати", обобщи Мика Зайкова. По думите й, лошото е, че минималната пенсия расте по-бързо от средната, която е 666 лв., а след 1 октомври за 700 000 пенсионери ще бъде 718 лв.

"Хората с малки пенсии имат трудов стаж, но приносът им в осигурителната система е малък, защото са взимали ниски заплати или част от парите им не са били облагани, тъй като са работили в сивия сектор. В момента се изкривява цялата пенсионна система - никой не може да каже защо ковид добавката е 60 лв., нито защо увеличението е 10%, след като по златното швейцарско правило трябва да е 6,1%. От 1 октомври ще има още едно изкривяване, защото това, което ще правят, не е преизчисление на пенсиите, а модификация на швейцарското правило. Ако от 2008, когато за последно са преизчислявани пенсиите, досега през годините бяха вдигали коефициента с двете части на формулата - ръст на осигурителния доход и инфлация, парите на възрастните биха били съвсем други.

Това, което се прави в момента, не стимулира хората да се осигуряват на реални доходи", каза още Мика Зайкова.

Гласуваните промени при определянето на пенсиите от 1 юли и от 1 октомври ще доведат до нарастване на разходите за пенсии през настоящата година с 1,38 млрд. лв., показват изчисленията на НОИ.

Социалната пенсия за старост ще се увеличи от 170 на 247 лв. от 1 юли, реши правителството. Това е скок с 45.3%. Промяната ще доведе до ръст на пенсиите, които не са свързани с трудова дейност, тъй като по закон техният размер се определя в зависимост от социалната пенсия за старост. Това са пенсиите за военна и гражданска инвалидност, социалната пенсия за инвалидност и персоналната пенсия. Ще се повишат и размерите на нормативно установените добавки към пенсиите - за чужда помощ и за ветерани от войните.

Дългът се увеличава с З млрд. лв.

Държавният дълг се увеличава с 3 млрд. лв. - от 7.3 млрд. лв. на 10.3 млрд. лв.С новия дълг ще бъдат рефинансирани предстоящите през първото тримесечие на 2023 г. плащания по падежиращи държавни облигации на международните финансови пазари. С промяната максималният размер на държавния дълг към края на годината ще достигне 38.5 млрд. лв. или 25.6% от БВП.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай