Унищожителни данни за Топлофикация, говори шефката на Булгаргаз

"Булгаргаз" не може по закон да спре подаването на газ към топлофикационните дружества

Унищожителни данни за Топлофикация, говори шефката на Булгаргаз | StandartNews.com

"Топлофикация София" дължи 399 млн. лева на "Булгаргаз", обяви тази сутрин пред БНТ изпълнителният директор на "Булгаргаз" Деница Златева.

Тя напомни, че "Булгаргаз" не може по закон да спре подаването на газ към топлофикационните дружества и ще търси нови заеми от Министерството на енергетиката.

По думите й България продължава да подава всеки ден заявки към "Газпром" за количества газ, по които не се извършват плащания.

"Искрено се надявам, че най-накрая ще се намери решение на този проблем, защото с тези цени на природния газ, с това непрекъснато покачване през отоплителния сезон, "Булгаргаз" няма финансови средства, за да компенсира тези неплатени задължения от страна на топлофикационните дружества и най-вече на "Топлофикация София". Знам, че има работна група към Министерския съвет с представители на Българския енергиен холдинг и Министерството на енергетиката - трябва да се мисли за кардинално и трайно решение", допълни Деница Златева.

Пред БНТ тя за пореден път разкри, че прогнозната цена на природния газ за септември е около 350 лева, което е увеличение с близо 17% спрямо цената за август. По думите й това се дължи на увеличения борсов индекс.

"За октомври имаме общите месечни количества по договора с азерския доставчик, имаме цял танкер, който е осигурен от американския доставчик и допълнително има пуснат аукцион за остатъчните количества на "Газов Хъб Балкан", където се очаква конкурентна цена", добави Златева, успокоявайки потребителите, че достатъчно газ ще има през зимата.

Тя поясни, че за ноември се обсъжда как да бъдат структурирани търговете - дали да бъдат месечни или за по-дълъг период. "Важно е да се осигури отоплителният сезон, което означава доставки до края на април. По предварителни разчети към днешна дата се очаква цените да бъдат по-ниски от обявените за септември", каза още Деница Златева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай