Вторник,

Удар по българския чесън! Отива ли си от пазара

От: СТАНДАРТ -
5509
Удар по българския чесън! Отива ли си от пазара
A
A
A

Отива ли си от пазара българският чесън? Този въпрос вълнува хората от доста години. Актуален е и към момента, когато се оказва за пореден път, че цената и на родния, но и на вносния е твърде променлива, съобщава Нова телевизия.

8 лева - толкова струва на дребно килограм чесън в складовата база във Враца. По-скъп е с 3 лева от вносния, но Миланка Видолова все пак го предпочита. „Аз сега гледам да си насадя малко и затова. За пръв път ще купувам купен. Иначе си произвеждам колкото да си насадя, ама тая година не можах да си произведа”, споделя жената.

Дори доставчиците не разбират накъде върви българският зеленчуков пазар, разпнат между вноса, износа и непрекъснато скачащите цени на всичко. „Интересното е, че нашите стоки в чужбина са 3 пъти по-евтини, отколкото в България. Това трябва да се види отгоре. Правителството трябва да поеме нещата”, смята Христо Иванов.

Опитът да намерим единна цена се оказва неуспешен. Затова опитваме да разберем разликите между българския и вносния чесън. „Китайският чесън като тръгнеш да го белиш или да го сложиш при чушлетата с оцета, той става син”, обяснява Мариана Кандова, която от години продава зеленчуци. Няма как обаче да се различи българският от испанския, например, освен по цената, която за вносния често е по-ниска. Търговците имат проблем и с доставките на български чесън.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com