Тютюнджии 4 месеца си чакат парите от гръцка фирма

Тютюнджии 4 месеца си чакат парите от гръцка фирма | StandartNews.com

Стотици тютюнджии в Неврокопския край все още чакат да им бъде платена предадената продукция. Някои стопани са дали тютюна си още преди повече от 4 месеца, но така и не са получили парите си. Хората са притеснени, готови са за крайни действия. Заканват се да блокират пътищата в региона.

„Стягат протести срещу гръцка фирма, която е взела продукцията им, но не се е издължила. И са в правото си. В момента се залага новата тютюнева реколта, а те са без пари. Водих спешни разговори с представителя на дружеството за България. Пое ангажимент до края на тази седмица да се издължат", заяви кметът на община Сатовча Арбен Мименов, който е и председател на Сдружението на производителите на ориенталски тютюн.

"Ако това не се случи, другата седмица се очакват бунтове на тютюнопроизводителите. Дано разумът надделее и фирмата се издължи, за да няма протестни действия", каза още Мименов.

В сатовчанското село Вълкосел не е платена половината от реколтата - 250 тона, става въпрос за близо 1 милион лева. „Хората негодуват, ние ги подкрепяме. Дано гърците спазят последното си обещание, че след 20 май дължимите суми ще бъдат дадени на тютюнопроизводителите", бунтове в региона", заяви кметът на селището Сюлейман Арунов.

Стопаните, които не са получили парите си, са взели заем, за да могат да засадят новата реколта тютюн. Тежко е положението и в гърменското село Осиково, призна селският управник Митко Дедьов. Там 30 тона продукция не са платени, земеделците няма с какво да си купят хляб. „Това е гавра с хората, фирмата се подиграва с тях. Предали са реколтата си през февруари, а още не са взели и една стотинка", допълни кметът на Осиково.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай