Турция ще строи АЕЦ на брега на Черно море

Турция ще строи АЕЦ на брега на Черно море | StandartNews.com

Анкара. Японско-френски консорциум ще строи втората турска ядрена централа, предава Хюриет. Фирмите, на които се възлага отговорната поръчка, са японската Мицубиши и френската Же Де Еф Суез. Договорът е на стойност над 15 милиарда евро и е част от възраждането на пазара на ядрена енергетика, замразен след бедствието във Фукушима през 2011 г.

Премиерът на Турция Реджеп Таип Ердоган потвърди пред японското издание Никей взетото решение. Японският премиер Шиндзо Абе е на официално посещение в южната ни съседка, където се очаква да се подпише договорът за сделката.

Френската фирма Арева ще достави заедно с Мицубиши четири реактора Атмея 1, със средна мощност 1100 мегавата, разработени от съвместното им предприятие.

Графикът на изграждането предвижда започване на строителството на площадката на Синоп близо до Черно море през 2017 г. и въвеждане в експлоатация на четири етапа между 2023/2024 и 2028 г.

В подкрепа на своя силен икономически растеж Турция иска да оборудва три атомни електроцентрали през следващите пет години, за да намали зависимостта си от вноса на петрол и газ, нараснал силно от Русия и Иран.

Анкара вече е сключи споразумение с Русия през 2010 г. и тя ще изгради първата турска АЕЦ - Аккую.

Френско-японската победа е първият договор, спечелен от японската ядрена енергетика след бедствието във Фукушима през 2011 г., което забави или блокира множество проекти за атомни реактори в света.

Цитиран в четвъртък от японския бизнес ежедневник Никей, Ердоган оправда избора на ноу-хау от Япония от гледна точка на устойчивостта на земетресения /районът на Черно море е с висока сеизмична активност/ и технологичните възможности на Арева.

Според Никей, той насърчава консорциума и за участие в търга за трета АЕЦ, вероятно в северозападната част на Турция, пише АФП.

"Това е отговорност на Япония, да сподели своя опит и уроците, които е научила от аварията във Фукушима и по този начин да допринесе за подобряване на безопасността на ядрената енергетика в света", заяви от своя страна Абе пред турския всекидневник Милиет.

Много чуждестранни компании се опитаха да спечелят изграждането на втора турска атомна електроцентрала. Офертите от Канада, Южна Корея и Китай бяха отхвърлени.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай