Турският рекет над тировете продължава

Превозвачите готвят блокиране на границата веднага след изборите

Турският рекет над тировете продължава | StandartNews.com

София. Турският рекет над български камиони ще доведе до пълно блокиране на границата между двете страни. Необоснованите задържания на наши тирове на Капъкуле продължават въпреки договореностите между двете страни, постигнати в четвъртък.

За това алармира Миролюб Столарски, председател на Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт. Вчера до ранния следобед бяха спрени още 11 камиона, а 8-те, които още в четвъртък турците трябваше да освободят, не са пуснати, заяви Столарски. Турците спират камионите без мотиви - вземат документите им и те чакат с дни, обясни Столарски. С писмо от 4 април шефът на турските митници Сефа Екин е наредил българските камиони да бъдат максимално задържани на границата.

В четвъртък от БАСАТ декларираха, че ако бъде спрян необосновано дори само един камион, от понеделник наши тирове ще блокират всички ГКПП с Турция до решаване на проблема. В петък обаче Столарски заяви: "Чакаме реакция на министерството на транспорта и тогава ще решим какво ще правим. Предизборно не бива да блокираме границата, но още в понеделник ще предприемем радикални действия."

Непрекъснато правим постъпки за решаването на проблема, каза Валентин Божков, директор на ИА "Автомобилна администрация". Информирахме турското министерство на транспорта и ръководството на митницата в Анкара, че необоснованото задържане на наши камиони продължава. Извикахме търговския аташе и първия секретар на турското посолство в София и им връчихме нашите оплаквания, обясни той. Те заявиха, че са обидени от изтеклата информация, но ние им отговорихме, че сме още по-обидени от специалните рестрикции към наши камиони, които противоречат на международните споразумения, каза Божков. Срещата на транспортните министри Кристиан Кръстев и Бинали Йълдъръм за решаване на проблема още не е договорена. Възможно е тя да се състои на срещата на европейските министри на транспорта в Лайпциг на 23 май.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай