Централна банка бори инфлацията със златни монети

Всяка монета тежи една тройунция злато (ок. 31 г) и е с чистота на метала от 22 карата

Централна банка бори инфлацията със златни монети | StandartNews.com

Националната банка на Зимбабве съобщи, че започва да продава златни монети, които може да се използват като законно платежно средство, съобщи Асошиейтед прес.

Целта на тази мярка е да бъде укротена инфлацията и да бъде повишено доверието към националната валута на страната. Хората в Зимбабве не разчитат твърде много на нея, откакто спестяванията им бяха буквално заличени по време на хиперинфлацията през 2008 г., отбелязва АП. Тя достигна тогава до пет милиарда процента на годишна база, по оценки на Международния валутен фонд (МВФ).

Местната валута е толкова непопулярна, че много търговци на дребно изобщо не я приемат за разплащане. Поради това много жители на Зимбабве предпочитат да държат спестяванията с в щатски долари, които купуват предимно на черния пазар.

Сега властите в африканската държава се опитват да пренасочат спестяванията на хората от долари в злато. Централната банка в Хараре разпредели 2000 златни монети сред търговските банка в страната, от които граждани и фирми ще могат да ги купуват. Те ще могат да заплатят за тях в местната или в чуждестранна валута.

Хората ще имат право да разменят монетите за пари в брой, не по-рано от 180 дни след като са ги купили. Те ще могат да ги използват и като залог, за да получат кредит.

Всяка монета тежи една тройунция злато (ок. 31 грама) и е с чистота на метала от 22 карата. По време на пускането им на пазара днес всяка от тези монети струваше по 1824 щатски долара.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай