Трус! Кристалина с огромно предупреждение

Какви прогнози даде тя за световната икономика

Трус! Кристалина с огромно предупреждение | StandartNews.com

Кристалина Георгиеве даде тревожни прогнози за развитието на световната икономика.

Предупреждение за нова Студена война на практика отправи управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева. „Житейският ми опит ме научи каква е цената на глобалната фрагментация“, уточнява Георгиева и в пространно интервю за The Washington Post обяснява защо трябва да избягваме сили, които биха ни разделили и направили по-бедни, но и по-малко сигурни.

След повече от три десетилетия на нарастваща глобална интеграция, напрежението между САЩ и Китай – плюс последствията от руската инвазия в Украйна – заплашват да се втвърдят в постоянно глобално разделение, според Георгиева.

„Бедните държави биха били най-силно засегнати в един разпокъсан свят. Но пълното отделяне на Съединените щати от Китай би затруднило глобалния растеж и би накарало американците да плащат по-високи цени за много потребителски стоки“, каза тя.„Глобализацията, която тя се стреми да запази, е измъкнала близо 1,5 милиарда души от крайната бедност, най-вече в Китай и други развиващи се страни. В Съединените щати това помогна за поддържането на инфлацията под контрол в продължение на две десетилетия и даде на американците по-широк набор от избор на продукти.

По-добре от повечето политици, Георгиева, която е израснала по време на комунизма, разбира цената на разделението на земното кълбо между враждебни сили. При най-тежкия сценарий потенциалните загуби в световното производство могат да достигнат 7 трилиона долара, според оценки на МВФ. Индивидуалните свободи също биха пострадали.

„България беше най-бедната от първоначалните членове на съветския икономически блок, който беше създаден през 1949 г. в отговор на САЩ. План Маршал за Западна Европа. Години наред България беше смятана за „най-верния съюзник на Москва“, каза Теодора Драгостинова, професор по история в Държавния университет на Охайо.

Георгиева си спомня дългите опашки пред хранителния магазин, където на рафтовете в някои дни нямаше нищо друго освен бутилки с оцет. Годините, когато телевизорът беше недостижим лукс и когато целият й ученически гардероб се състоеше от две униформи от черна пола и бяла блуза, една за ежедневието и една за официални поводи.

„Израстването зад желязната завеса й даде перспектива, която никой друг ръководител на МВФ не е имал. Това е уникална гледна точка“, каза бивш служител на МВФ, който е работил заедно с Георгиева и е говорил при условие за анонимност, за да обсъди поверителни дискусии.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай