Сряда,

Трапезата поскъпна: Олиото и доматите тръгнаха нагоре

От: Агенция Стандарт -
1389
Трапезата поскъпна: Олиото и доматите тръгнаха нагоре
A
A
A

Трапезата става все по-скъпа. След неколкоседмично затишие, цените на основни храни, плодове и зеленчуци, тръгнаха нагоре, показва моментната снимка на пазара за изминалата седмица.

На седмична база най-много са поскъпнали яйцата - с 6%, до 18 стотинки за брой на едро, както и оранжерийните домати - до 1,62 лв. за килограм. Проверка на bTV показва, че на дребно тези цени са двойно по-високи. За година обаче олиото е поскъпнало с над 1,10 лв. Макар и минимално, увеличение има и при горивата. За седмица са скочили с по 1 стотинка до 2,22 лв. при най-масовия бензин А95. За сравнение - на този ден преди месец сме плащали по 2,13 лв. 

На столичния пазар „Красно село“ краставиците са 3 лв. а доматите - от 1 лв. до 3,50 лв. И купувачите, и търговците на пазара казват, че усещат поскъпването. Експертите обясняват, че плодовете и зеленчуците имат сезонен характер, тоест стойността им силно се влияе от климатични и метеорологични условия. А в магазина ще платим за стоки, като захар, олио, брашно цена, която зависи от цените на стоките на големите световни и европейски стокови борси, обясняват експерти. Значение според тях има и новата цена на електричеството и газа от началото на юли.

Според икономисти цените ще продължат да се покачват до края на годината. Факторите са няколко.

„Защо? Преди всичко енергоносителите, петролът на международния пазар се увеличи, в България имаме нови цени от 1 юли на електроенергия, газ, поскъпват транспортните услуги“, обясни икономистът Румен Гълъбинов.

Ще продължим да виждаме големи ценови диапазони за кратко време, прогнозират експертите. Българската петролна и газова асоциация не очаква драстично повишение на цените на горивата през най-отпускарския месец за пътувания - август.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички