Тракийски университет ще си партнира с "Албена" АД

Откриване на лаборатория за контрол на качеството на храните в к. к. Албена, обсъдиха проф. Добри Ярков и Красимир Станев

Тракийски университет ще си партнира с "Албена" АД | StandartNews.com

Ректорът на Тракийски университет – проф. Добри Ярков, посрещна на работна среща в Стара Загора днес г-н Красимир Станев, изпълнителен директор на „Албена“ АД - най-голямата хотелиерска компания в България. Дружеството притежава три курорта по българското Черноморие – к. к. Албена, ваканционно селище Приморско и ваканционно селище Бялата Лагуна, управлява множество дъщерни компании в индустрии, подкрепящи основния бизнес - транспорт, медицина и балнеология, туроператорска дейност, селско стопанство, строителство. На срещата присъстваха още г-жа Маринела Цанева – директор експлоатация на компанията, д-р Тамара Стойкова – главен санитарен инспектор при Албена АД и г-н Живко Стоянов – директор на дъщерното дружество „Еко агро“ и представители от екипа на Тракийски университет.  

Основна тема на дискусията с гостите бе възможността за откриване на лаборатория за контрол на качеството на храните в к. к. Албена като част от Централната научноизследователска лаборатория на Тракийски университет. Амбицията на „Албена“ АД е изследователското подразделение да бъде оборудвано максимално бързо и още този туристически сезон да заработи, за да се гарантира високо качество и безопасност на храните, предлагани в комплекса. „Компромис със здравето на хората е недопустим!” – коментира г-н Станев и допълни, че именно затова са готови да предприемат и тази превантивна мярка – защото грижата за гостите в техните туристически обекти е на първо място.

Делегацията от „Албена“ имаше възможност да разгледа Централната научноизследователска лаборатория на Тракийски университет. Доц. Беев – микробиолог и ръководител на лабораторията демонстрира модерното оборудване и видовете анализи, които се провеждат в нея.  След посещението си и във фермата на Академичния технологичен комплекс на университета, г-н Живко Стоянов – директор на дъщерното дружество „Еко агро“ сподели, че е впечатлен от фермата и особено от вкусовите качества на млечните продукти (сирене и кашкавал) с марката на Тракийски университет.

В рамките на визитата двете страни обсъдиха и други области за сътрудничество като  съвместни проекти в областта на храните, стажантски програми, рекламно-информационни кампании и др. Представителите на Албена АД споделиха, че проявяват силен интерес към привличането на студенти от Тракийски университет като стажанти в различните бизнес направления на холдинга. Бъдещите специалисти в областта на аграрните науки и ветеринарната медицина биха могли да стажуват във фермата и овощните стопанства на компанията. Не по-малък интерес представляват и студентите, изучаващи технология на храните, технически и ИТ специалности, като компанията би могла да осигури  и тяхното настаняване за периода на стажа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай