Топлофикация Враца прави енергия от биомаса

С нея тя ще повиши капацитета на производство на енергия от природен газ

Топлофикация Враца прави енергия от биомаса | StandartNews.com
  • Още по – чисто, по комфортно и по – достъпно от Топлофикация Враца

За ползите да се отопляваме с парно е ясно, че на първо място винаги слагаме комфорта, по- ниската цена за равномерна температура навсякъде в жилището и винаги топлата вода на наше разположение. Сега ще добавим и още една четвърта специално за врачани – не просто чисто производство, защото такова е и в момента, използвайки природен газ като суровина, но и с намалени въглеродни емисии. Това ще се случи чрез използването на растителна биомаса. Всъщност растенията също отделят въглеродни емисии, независимо дали биват оставени да изгният в почвата или се изгорят за производството на енергия. Приети са като възобновяем източник на енергия и предпочитана суровина от Европа, защото това  количество е равно на погълнатото от растението, докато е живо.  Освен това, пепелта след изгарянето на биомасата е не отпадък, който задължително трябва да се съхранява някъде, а отлична тор, която прави плодовете сладки, а дървета по студено устойчиви.  Растителната биомаса е отпадъкът от полето – стеблото и питата на слънчогледа или всичко извън семките, необходими на земеделските производители, стеблата на пшеницата, рапицата и други подобни култури, които виждаме като разпилени по полето бали слама. 

При някои видове биомаса – например така наречената говежда тор, която заравяме в земята, за да я обогатим се отделя дори значително количество метан многократно по- вреден от въглеродните емисии. За сметка на това при използването му като суровина за директно изгаряне и производство на биогаз, този процес по отделяне на метан от гниенето се прекъсва.

В случая с Топлофикация Враца е предвидено използването на растителна биомаса, което ще повиши капацитета на производство на енергия от природен газ.  Развитието на дружеството е предвидено да се случва върху два основни стълба – увеличаване на капацитета на производство и подмяна и рехабилитация на топлопреносната мрежа. Това ще гарантира повишаване на качеството и без съмнение ще оптимизира крайната цена за потребителите. Стъпката, която Топлофикация Враца прави за добавяне на биомаса, ще стимулира и селскостопанските производители в региона, гарантирайки им изкупуване на отпадъчната суровина. Не случайно в Европа топлофикационната услуга се смята за най – евтиния и екологичен начин за градско отопление, а България още през 2007 година отчита огромния потенциал, който имаме за производство на енергия от биомаса. По тогавашните сметки неусвоеният потенциал е с равностойност най – малко 500 мегавата, което приблизително е около 25% от капацитета на АЕЦ Козлодуй или ТЕЦ Марица Изток 2.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай