Четвъртък,

Топлофикация Враца прави енергия от биомаса

От: Стандарт -
Топлофикация Враца прави енергия от биомаса
A
A
A
  • Още по – чисто, по комфортно и по – достъпно от Топлофикация Враца

За ползите да се отопляваме с парно е ясно, че на първо място винаги слагаме комфорта, по- ниската цена за равномерна температура навсякъде в жилището и винаги топлата вода на наше разположение. Сега ще добавим и още една четвърта специално за врачани – не просто чисто производство, защото такова е и в момента, използвайки природен газ като суровина, но и с намалени въглеродни емисии. Това ще се случи чрез използването на растителна биомаса. Всъщност растенията също отделят въглеродни емисии, независимо дали биват оставени да изгният в почвата или се изгорят за производството на енергия. Приети са като възобновяем източник на енергия и предпочитана суровина от Европа, защото това  количество е равно на погълнатото от растението, докато е живо.  Освен това, пепелта след изгарянето на биомасата е не отпадък, който задължително трябва да се съхранява някъде, а отлична тор, която прави плодовете сладки, а дървета по студено устойчиви.  Растителната биомаса е отпадъкът от полето – стеблото и питата на слънчогледа или всичко извън семките, необходими на земеделските производители, стеблата на пшеницата, рапицата и други подобни култури, които виждаме като разпилени по полето бали слама. 

При някои видове биомаса – например така наречената говежда тор, която заравяме в земята, за да я обогатим се отделя дори значително количество метан многократно по- вреден от въглеродните емисии. За сметка на това при използването му като суровина за директно изгаряне и производство на биогаз, този процес по отделяне на метан от гниенето се прекъсва.

В случая с Топлофикация Враца е предвидено използването на растителна биомаса, което ще повиши капацитета на производство на енергия от природен газ.  Развитието на дружеството е предвидено да се случва върху два основни стълба – увеличаване на капацитета на производство и подмяна и рехабилитация на топлопреносната мрежа. Това ще гарантира повишаване на качеството и без съмнение ще оптимизира крайната цена за потребителите. Стъпката, която Топлофикация Враца прави за добавяне на биомаса, ще стимулира и селскостопанските производители в региона, гарантирайки им изкупуване на отпадъчната суровина. Не случайно в Европа топлофикационната услуга се смята за най – евтиния и екологичен начин за градско отопление, а България още през 2007 година отчита огромния потенциал, който имаме за производство на енергия от биомаса. По тогавашните сметки неусвоеният потенциал е с равностойност най – малко 500 мегавата, което приблизително е около 25% от капацитета на АЕЦ Козлодуй или ТЕЦ Марица Изток 2.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички