Техническият преглед по-скъп от 12 юли

Лепенките с чип ще се слагат горе в средата на панорамното стъкло на автомобила

Техническият преглед по-скъп от 12 юли | StandartNews.com

Лепеното на нови екостикери с чип на предното стъкло на автомобилите ще оскъпи техническия преглед. Промените влизат в сила от 12 юли. Прогнозите на чиновниците са за увеличение от 6 лв., а на собствениците на пунктове и на шофьорите - от 10 до 20 лева. В момента се минава на ГТП на цени от 35 до 45 лева, а очакванията да стигната 50-60 лв., пише"Труд". В чипа има антена, излъчваща информация, която може всеки катаджия да провери на своя таблет само по регистрационния номер на автомобила. Това може да направи и всяка камера, независимо дали е за засичане на скорост, от улично видеонаблюдение или на АПИ на изходите на големите градове. Информацията ще съдържа данни за автомобила - марка, модел, регистрационен номер, шаси и километраж.

Лепенките с чип ще се слагат горе в средата на панорамното стъкло на автомобила и антенка ще излъчва информация. Новият "налог" ще плащат собствениците на коли с тегло до 3,5 тона. На 12 ноември 2020 г. влязоха в сила промени в Наредба Н-32 за ГТП, според които автомобилите се разделят на 5 екокатегории. Тази класификация е изцяло българско изобретение и не съвпада със стандартите ЕВРО от 1 до 6, въведени от производителите на автомобили. Те се вземат под внимание за определяне на категорията, но заедно и с измерванията на изгорелите газове, които се правят в пункта за ГТП. В случай, че има отклонение от нормите, може например автомобил с бензинов двигател ЕВРО 4 да получи стикер с 2-ра вместо 3-та категория. Но ако има газова или метанова уредба, същият автомобил може да получи по-високата 4-та категория, където са автомобилите с Евро 5 и ЕВРО 6 и хибридните двигатели. А иначе най-високата - 5-а екогрупа, е само за електрическите автомобили.

Идеята на това разделяне е свързана с движението в големите градове в дни с наднормено замърсяване на въздуха. В последните дни на 44-ото Народно събрание през февруари депутатите приеха промени в Закона за чистотата на въздуха, които дават право на общинските съвети със свои заповеди да въвеждат ограничения за движение на автомобилите с ниска екокатегория. Например - забранява се в определен ден на леките коли с лепенка от 1 до 3 да се движат през центъра на София - те няма да имат право да продължат от Орлов мост направо по бул. "Цар Освободител" и ще трябва да минат по заобиколни маршрути. Ако не го направят, шофьорът може да спрян или сниман и глобен от 50 до 500 лв., или от 200 до 1000 лв., ако колата се води на юридическо лице. Забраните не се отнасят само до автомобилите на специален режим и за обществени превоз на пътници и по принцип влизат в сила от 1 януари 2022 г., като се смята, че от 12 юли до 31 декември поне половината от леките автомобили у нас ще са минали на ГТП.Освен нискоемисионната зона в идеалния център, Столична община предвижда да бъде обособена и още една.В седмицата преди 12 юли всички пунктове в страната ще бъдат оборудвани с новия образец стикери и с необходимите устройства, с които ще се записва информацията на чиповете, обясни изпълнителният директор на ИА "Автомобилна администрация" Бойко Рановски.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай