Таско Ерменков: Токът може да скочи с 10%

Таско Ерменков: Токът може да скочи с 10% | StandartNews.com

С пестене на енергия ще намаляваме сметките си

Ако се стигне до повишаване на цената на тока от 1 октомври, това ще бъде в рамките на около 10%. Това прогнозира в ефира на bTV бившият депутат от "Коалиция за България" Таско Ерменков. Поскъпването на тока е нормално в целия свят, защото се базира на изчерпаеми енергийни източници, чиито цени се повишават непрекъснато, коментира той. Неколкократното намаление на цената на тока не беше популистки ход, а "напълно основателно, то даде глътка въздух на потребителите и малките фирми и беше базирано на открити резерви в системата, както и на прехвърляне на тежести от потребителите върху производителите", заяви Ерменков. Сега обаче подобни резерви липсват, освен ако не бъдат предоговорени условията по договорите с производителите на ток от възобновяеми източници (ВЕИ) и с двете американски топлоцентрали в енергийния комплекс "Марица-изток", посочи Ерменков.

Енергийната ефективност може да намали високите сметки за ток, но държавата трябва да приеме определени стимули за целта, посочи Ерменков. Само поведението на потребителите може да свали потреблението на електричество с 15% и да компенсира постъпването на тока, каза Ерменков и допълни, че енергийната ефективност не е само саниране на жилищата, но и ползване на енергоспестяващи уреди и други мерки. Ерменков прогнозира, че режим на тока може да има през зимата, само ако температурите са много ниски, а основни мощности са в ремонт.

ЧЕЗ: 150 млн. годишно са нужни за инвестиции

За поддръжка и модернизация на електроразпределителната мрежа на Западна България по европейските стандарти трябва всяка година да бъдат влагани около 150 млн. лв., заявиха от централата на ЧЕЗ. От стъпването си в България досега от компанията са предлагали да бъдат признавани инвестиции в размер на 1,177 млрд. лв., но ДКЕВР одобри едва около 54% от тях. Водени от желанието си да изпълняваме задълженията си, ние сме вложили 88 млн. лв. над признатите инвестиции - общо 728 млн. лв., изчисляват от ЧЕЗ. В същото време приходите ни рязко намаляват, а делът ни в крайната цена на тока непрекъснато се понижава, отчитат от ЧЕЗ.

Само през 2013 г. ДКЕВР понижи с 90% дела на ЧЕЗ, докато този на НЕК, ЕСО и производителите бе увеличен до 82,45% от крайната цена, отчитат от ЧЕЗ. Поради това за първото полугодие на 2014 г. "ЧЕЗ Електро" и "ЧЕЗ Разпределение" отчетоха обща загуба от 11,6 млн. лв. - над два пъти повече от същия период на 2013 г. "Въпреки това да говорим за режим на тока е преувеличено. Но мрежата, която ЧЕЗ стопанисва, е силно амортизирана, а в комбинация с кражбите създава опасност от аварии. Именно затова е необходимо тя да бъде модернизирана в най-кратки срокове", посочват от централата на ЧЕЗ.

Евтина енергия от VII блок на АЕЦ "Козлодуй"

Токът от VII блок на АЕЦ "Козлодуй" ще бъде конкурентен в региона. Това заяви в ефира на БНР изпълнителният директор на "Първа атомна" Иван Генов. Средната цена на тока от АЕЦ "Козлодуй" с три работещи блока - пети, шести и седми, ще бъде около 70 лв. за мегаватчас, прогнозира Генов. Тази цена ще бъде конкурентна за региона, особено ако успеем да удължим срока на експлоатация на двата работещи блока в централата, коментира той. В региона се строят още няколко централи, но те са нови мощности и цената на електричеството им ще бъде "разходите за производството плюс цената на инвестициите", което е значително повече, изчисли Генов. Ценовите разчети са направени на базата на очакваните лихви по заемите, необходими за изграждането на VII блок в АЕЦ "Козлодуй", обясни Генов. Ако намерим евтин заем, с лихва около 4% и срок на изплащане 18 години - проектът е напълно реализуем, каза Иван Генов. Цената на тока от пети и шести блок сега е малко под 50 лева за мегаватчас и ще пада още, защото от централата планират да не извозват отработено ядрено гориво докато се реализира проекта за строителството на седмия блок.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай