Страшен Хелоуин кошмар за Лагард! Лоши новини и за нас

Над 20% е инфлацията в някои страни от еврозоната

Страшен Хелоуин кошмар за Лагард! Лоши новини и за нас | StandartNews.com

Инфлацията в еврозоната надхвърли 10% през октомври, което подчертава сериозността на кризата с разходите за живот в региона. Днешните данни на европейската статистическа служба Евростат добавят по-голям натиск върху Европейската централна банка, която трябва да действа решително за овладяване на поскъпването на живота.

Експресните данни на Евростат показаха, че общата инфлация достига 10.7% на годишна база този месец. Това е най-високото ниво от създаването на валутния съюз. Рекордът е движен от по-високите цени на енергията и храните през последните 12 месеца.

През октомври разходите за енергия скачат с 41.9%, докато тези за храни, алкохол и тютюн – с 13.1%. За сравнение, през септември ръстовете бяха съответно с 40.7% и 11.8%.

"Инфлацията скочи отново през октомври и е истински Хелоуин кошмар за ЕЦБ“, казаха анализатори от Pantheon Macroeconomics.

Саломон Фидлер, икономист в Berenberg, добавя, че „продължаващият скок на потребителските цени и все още устойчивото вътрешно търсене през лятото показват риск Европейската централна банка да повиши лихвите със 75 базисни пункта и през декември, вместо с 50, както в момента се очаква”.

В Италия общата инфлация надхвърли очакванията на анализаторите от 12.8% на годишна база. Германия също съобщи, че инфлацията е скочила до 11.6%, а във Франция числото е достигнало 7.1%. Различните стойности отразяват мерките, предприети от националните правителства, както и нивото на зависимост, което държавите имат или са имали от руските енергийни източници.

Има обаче страни от еврозоната, в които инфлацията е нараснала с над 20%. Това са последните три страни, присъединили се към валутния съюз – Естония, Латвия и Литва.

Експресните данни за икономическия растеж на Евростат от понеделник показват ръст от 0.2% за еврозоната през третото тримесечие. Това е след като регионът нарасна с 0.8% през второто тримесечие. Само Белгия, Латвия и Австрия регистрират нива на БВП под нулата.

Досега 19-членният блок успя да избегне рецесията, но забавянето на икономиката е очевидно.

Андрю Кенингам, главен икономист за Европа в Capital Economics, каза, че увеличението на БВП на еврозоната през третото тримесечие не променя нашето мнение, че еврозоната е на прага на рецесия“.

Еврото се търгуваше под паритета спрямо щатския долар в ранните часове за търговия в Европа в понеделник и почти не се помръдна след новите данни. Еврото е по-слабо спрямо зелените пари и това също е нещо, за което ЕЦБ е загрижена с опасения, че това ще тласне още повече инфлацията в еврозоната.

/economic/

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай