Стойнев със заем към „Булгаргаз" за 120 млн. лв.

Стойнев със заем към „Булгаргаз" за 120 млн. лв. | StandartNews.com

Хасково. Подписах заем към „Булгаргаз" за 120 млн. лева, тъй като с тези пари трябваше да се подпомогне дружеството, за да се подпомогне „Топлофикация". Това обяви енергийният министър Драгомир Стойнев на пресконференция в Хасково.

„Всичко, което влиза в НЕК, се разпределя към всички производителите. Шефката на НЕК подготвя споразумения към всяко дружество за разсрочени плащания, за да бъдат спокойни кога какво ще получат.Топлофикациите имат задължения към „Булгаргаз", но те не са драстични. Те може би са притеснени, че им е намалена цената за електроенергия, но за това трябва да се обърнат към ДКЕВР", каза още Стойнев.

„През 2009 година имахме предупреждение от „Газпром", т.е. той гарантира доставките както за България, така и за Украйна. Ще бъде странно Европа да направи толкова много за Украйна, а тя да спре доставките за Европа. До 3 млн.кубически метра от Гърция имаме договор за ежедневна доставка. Дневната консумация е между 8 – 9 куб. метра, имаме запаси. Ако спрат доставките каквито и залежи, и запаси да имаме, не можем да издържим дълго. Най-доброто решение е да няма спиране. Правим постъпки за дезиртификация.

Подписахме и меморандум с Турция за изграждане на връзка. С Гърция заварихме нивото от 2009-та година. С Румъния трябваше да се пусне, направихме всичко възможно, но имаше срутване, трябваше да бъдем готови през април, но според специалистите в края на май ще сме готови. Със Сърбия смяната на правителството забавя работата. Именно това правителство подписа договор за доставки на 1 млрд. куб метра със „Шах Дениз 2"",обясни енергийния министър.

През тези 3,5 години, когато е имало такова забавяне, чудото не може да стане за 9 месеца. „Тези 500 млн. лева, които искахме от ЕК като компенсация, които правителството на ГЕРБ трябваше да получи, не сме ги получили. Но може би не сме били достатъчно активни, за да бъдем компенсирани", допълни министърът на икономиката.

Длъжен съм да се боря за всяка инвестиция, която да се реализира в България

Относно спора около застрояването на Карадере, Стойнев обясни, че няма притеснения. "Длъжен съм да се боря за всяка инвестиция, която да се реализира в България", подчерта той.

„Проблемът с Карадере е, че в инвестиционното намерение ясно пише, че не може да се извърши, ако няма положителна екологична оценка и по закона за екологичното разнообразие. Лично Искра Михайлова се ангажира и МС ще вземе допълнително решение точка 15 да бъде извадена и да бъде ясно записана. Доколкото знам в Бяла има протест от хората, които искат да се осъществи. Освен, че отговарям за енергетиката, отговарям и за инвестициите, а те не могат да се отхвърлят с лека ръка. Винаги сме изисквали, имали сме такива съмнения, че няма финансов ресурс, после дойдоха доказателства от страна на инвеститорите, и се направиха конкретните стъпки от българското законодателство,. Дали ще се осъществи, зависи от екологичната оценка и българското законодателство", каза енергийният миснистър.

Няма нито багери, нито цимент, нито работници, нито ще се изгражда инфраструктура. „Единственото, което те искат – нито финансов ангажимент от държавата, нито да се приемат осигурителните вносни на работниците, те единствено искат административна подкрепа, което може да поиска всеки инвеститор в България. Експертите казаха, че е достатъчно за започване на проекта. Когато отговаря на законодателството, няма причина да бъде спиран", допълни още министър Стойнев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай