Стойнев: Показахме, че държавата е коректен партньор на бизнеса

Стойнев: Показахме, че държавата е коректен партньор на бизнеса | StandartNews.com

София. „Само за шест месеца държавата разплати всички забавени плащания към българския бизнес и показа, че е негов коректен партньор. От своя страна през месец декември бизнесът внесе рекорден размер данъци в бюджета. Считам, че това е посоката, в която трябва да работим". Това каза министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев на церемонията по връчване на годишните награди „Инвеститор на годината".

„Икономически растеж, заетост, висока добавена стойност, високо квалифицирани специалисти, реиндустриализация. Това са амбициозните цели, които си постави правителството в началото на своя мандат", каза още икономическият министър. Той припомни предприетите от правителството стъпки за намаляване на административната тежест. Първият пакет от 24 мерки бе приет, а с втория предстои да бъдат премахнати още 100 режима. Министър Стойнев посочи, че вече е започнала и инициатива за преразглеждане на съществуващите условия за инвестиции и на съответната нормативна база. „В Закона за насърчаване на инвестициите са необходими по-ясни правила и бързи административни процедури, които да бъдат в помощ на българските и чуждестранните инвеститори", категоричен бе министърът на икономиката и енергетиката.

В рамките на церемонията Драгомир Стойнев награди отличените фирми в направление „Машиностроене и производство на метални изделия". Първата награда бе връчена на „Монтюпе" ЕООД за откриването на трето разширение на производствените мощности на стойност 25 млн. лв. Министърът определи инвестицията като изключително успешна, която ще разкрие 300 работни места. Очаква се след въвеждането в експлоатация на новото хале, заводът да осигури работа на повече от 900 човека в русенския регион, в който през изминалата година бе отчетен сериозен спад на безработицата. В края на 2013 г. правителството отпусна 290 хил. лв. на Община Русе за изграждане на елементи от публичната ВиК инфраструктура, необходими за функционирането на завода.

Останалите отличени компании в категория „Машиностроене и производство на метални изделия" са „Балканцинк" АД и „Хроновски БГ" ЕООД. Първото от тях предприятие е с инвестиция от 4.5 млн. евро в завод за метални изделия и поцинковане и 30 разкрити работни места. Фирма „Хроновски БГ" ЕООД е инвестирала 4 млн. лв. в завод за производство на компоненти за автомобилната индустрия и броят на разкритите работни места е 30. Зам.-министрите Анна Янева и Бранимир Ботев връчиха награди в категориите "Хранително-вкусова промишленост" и „Туризъм".

Преди време попитах един индустриалец как да помагаме на бизнеса и той ми отговори кратко - като не пречите. Опитвам се да следвам този съвет като първите стъпки на кабинета, които ще затвърждаваме през тази година, бяха насочени в няколко направления - да облекчим до колкото е възможно административните тежести, да разплащаме своевременно и да облекчаваме достъпа до кредитиране. Това заяви министър-председателят Пламен Орешарски, след като връчи голямата награда за Инвеститор на годината. "Всичко останало зависи от вас - от вашата предприемчивост, склонност към риск и иновативност. Пожелавам ви много успехи тази година, с общи усилия да успеем да обърнем икономическите тенденции и следващата година да можем да кажем, че наистина правителството по- малко пречи на бизнеса и успехите са налице", добави министър-председателят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай