Стив Ханке: Няма заплаха за валутния борд в Хонконг

Стив Ханке: Няма заплаха за валутния борд в Хонконг | StandartNews.com

Професорът има редовна рубрика в Bloomberg TV Bulgaria

Сериозният спад на хонконгския долар спрямо американския от изминалата седмица е темата на актуалния коментар на Стив Ханке в ефира на Bloomberg TV Bulgaria. Професорът анализира международните пазари и събития, които влияят върху развитието на световната икономика, всяка седмица в пряка връзка със студиото на Boom & Bust с Владимир Сиркаров и Кузман Илиев. Предаването се излъчва в събота и неделя от 21 часа по икономическия канал.

Ханке отхвърли прогнозите на аналазиторите, че Хонконг ше бъде принуден да излезе от валутния борд към американския долар. "Към този момент хонконгският долар е слаб, намира се в по-слабата страна на валутния коридор. Това просто означава, че хората желаят да купуват повече американски долари в брой, а това автоматично води до натиск върху валутния курс. Паричните власти в Хонконг, тъй като са във валутен борд, са принудени да предлагат американски долари на пазара в отговор на повишеното търсене. Това автоматично води до намаляване на валутните резерви в Хонконг, което е нещо нормално в подобна ситуация и лично според мен не е проблем", обобщи професорът.

Интервютата на Кузман Илиев и Владимир Сиркаров с професор Ханке привлякоха интереса на американския институт CATO, който ги публикува на сайта си. CATO Institute e един от водещите мозъчни тръстове в САЩ и е сред най-активните поддръжници на свободната пазарна икономика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай