Стимулите за бизнеса - според региона

Стимулите за бизнеса - според региона | StandartNews.com

Откриват офис на Агенцията за инвестиции в Бургас

Над 100 бизнесмени, кметове и общинари от Бургас и областта събра поредната дискусия "Да! На българските региони - Бургас", която е част от националната кампания "Да! На българската икономика". Тя се организира от вестник "Стандарт" в партньорство с КРИБ. На форума в морския град присъстваха министърът на икономиката Божидар Лукарски, зам.-министрите на социалната политика и туризма - Деница Сачева и Ирена Георгиева, кметът на Бургас Димитър Николов, областният управител Вълчо Чолаков. Медийни партньори на събитието бяха телевизия Канал 3, "Черноморски фар" и Флагман.

Стимули за бизнеса ще се прилагат според конкретните инвестиции и нужди за отделните региони. Промяната е предвидена в Закона за насърчаване на инвестициите. Това обяви икономическият министър Божидар Лукарски по време на дискусията "Да! На българските региони - Бургас", която е част от кампанията "Да! На българската икономика". Организирана е от вестник "Стандарт" в партньорство с КРИБ. За да се улесни бизнесът, от ведомството на Лукарски са подготвили проект за закон за индустриалните зони и логистичните паркове. Той се обсъжда от експерти. Инвеститорите - български и чужди, не ползват просто един терен в тези парцели, а комбинация от условия и инфраструктура за инвестиции. На едно място работят производители, доставчици и подизпълнители и така бизнесът се улеснява, обясни министър Лукарски. И заяви, че създаването на подобни паркове като успешната индустриална зона в Бургас е сред приоритетите на ръководеното от него ведомство. Над 450 проекта на стойност 258 милиона лева се изпълняват по Оперативна програма "Иновации и конкурентноспособност" за подобряване производството на малките и средни предприятия, отчете още Лукарски. И допълни, че бизнесът ще може да кандидатства и за внедряване на иновации по европрограмата. Фирмите могат да получат и финансов ресурс като гарант за кредит, допълни Лукарски.

Българската агенция за инвестиции ще отвори регионален център в Бургас, обеща министърът на икономиката, след като създаването на такава местна структура бе поискано от кмета на града Димитър Николов. Той даде за успешен пример разкритата структура на Агенцията за малки и средни предприятия в Бургас, която е успяла положително да промени бизнес климата.

Община Бургас чака решение за терен от 2500 декара край Равнец, който да бъде превърнат в индустриална зона. Подготвили сме с областния управител нужните документи това да се случи, каза кметът на Бургас Димитър Николов. И поясни, че е нужно съдействие от Министерството на отбраната. "Ще говоря с министър Ненчев и с Министерски съвет терените да бъдат прехвърлени на община Бургас," обеща Божидар Лукарски. Настоящият индустриален парк на Бургас вече реално е отдал над 35% от терените. До края на годината трябва да е продаден и последният парцел в Българово, каза Николов.

Вече 13 г. решаваме проблемите на регионите

Славка Бозукова, главен редактор на в. "Стандарт"

Днес всеки прави дискусии - по всякакви проблеми. Особено модерно е да се правят форуми за регионите. Но докато някои тепърва излизат от прожекторите на уютните софийски зали и се сблъскват с проблемите в страната, ние, в. "Стандарт", обикаляме България и решаваме проблеми на кметствата и хората в градовете още от 2003 г. Затова имаме самочувствието да кажем, че дискусиите, особено в страната, имат смисъл само когато дават резултати.

Изпитвам огромен сантимент към Бургас, защото тук не просто сме направили най-много дискусии, вече седем, но сме постигнали най-много и най-видими резултати. Първият наш форум през 2008 г. реши проблеми със собствеността на морската градина и отвори пристанище Бургас. 8 години по-късно пристанището вече е Китайската врата към Европа. На Никулден 2011 г. пък стартирахме новия индустриален парк, който днес вече има 10 крупни инвеститора.

Създаването на първия маршрут за културно-исторически туризъм в България - "Виа Понтика", стана възможно след дискусии в Бургас и в София. Остров Света Анастасия заслужено и безапелационно стана Чудо №1 на България. Само за месец посетителите му са 10 000.

Ще следя за обещанията

Стоян Караненов, председател на КРИБ-Бургас

Призовавам колегите да задават въпроси на тази дискусия, организирана от вестник "Стандарт" с наше съдействие, а аз поемам ангажимента, след като бъде отговорено на тях, да следя за изпълнението им от институциите. Чест е да кажем в един глас: "Да! На българската икономика". Бургас е важен промишлен, търговски и транспортен център в страната. Част от производствата тук са не само водещи, но единствени по рода си за държавата. Само преди няколко дни открихме регионална секция на КРИБ в Бургас, на която имам честта да съм председател. Целта ни е да помагаме на местния бизнес и да търсим решение на проблемите му. Основната пречка пред бизнеса е липсата на подготвени кадри. Хардуерът е налице - имаме подкрепата на държавата, развиваме и инфраструктура. Липсва ни обаче софтуерът, добре подготвеният персонал.

Инвеститорите да мислят за строеж на офиси

Димитър Николов, кмет на Бургас

Дискусиите на вестник "Стандарт" са били винаги изключително полезни и определено напипват най-наболелите проблеми на региона. Много полезен бе проектът за популяризиране на остров Света Анастасия като туристическа дестинация, както и стартирането на мегапроекта за изграждане на индустриален парк с логистичен център. Само преди дни Бургас бе награден от Асоциацията по аутсорсинг като най-перспективния град. Интересът е изключително голям към Бургас, но за съжаление бизнесът се е концентрирал основно в жилищното строителство за сметка на офисното. Вече трета компания заобикаля града ни заради това, че не може да намери достатъчно големи офисни помещения. Призовавам инвеститорите да мислят и тази посока.

Добре е да се помисли съвместно с министерството на труда и социалната политика как да се осигурят квалифицирани кадри. Необходими са по-гъвкави решения за модернизация на образователната ни система - чрез дуално обучение или чрез други квалификационни курсове. Гъвкавата политика по привличането на служители от съседни държави, поне като временна заетост, също трябва да бъде сериозно обсъдена.

Подписваме спогодби за кадри с 5 страни

По-лесно ще се наемат хора от Молдова, Украйна, Армения, Грузия и Азербайджан

Бизнесът ще може по-лесно да наема персонал от Молдова, Украйна, Армения, Грузия и Азербайджан. Това ще бъде възможно, след като се подпишат спогодби за регулиране на трудовата миграция с петте държави. Те са подготвени от Министерството на труда и социалната политика, обясни зам.-министърът на труда Деница Сачева по време на дискусията "Да! На българските региони" в Бургас. В тези спогодби ще бъдат описани правилата, по които ще се наема работна ръка от посочените държави. Целта е да се улеснят работодателите в попълването с подходящи кадри на дефицитни професии и сектори.

Социалното министерство води преговори за сключване на подобно споразумение с Беларус, а Министерството на външните работи - с Йордания, съобщи още Деница Сачева. Тези спогодби са в рамките на европейската инициатива "Партньорства за мобилност с трети държави", обясни Сачева.

В помощ за фирмите е и схемата "Обучение и заетост" от ОП "Развитие на човешките ресурси", по която в момента тече класирането на кандидатите, обяви изпълнителният директор на Агенцията по заетостта Драгомир Николов. Схемата е за 30 млн. лв. и по нея вече са кандидатствали 6200 фирми с над 19 500 работни места. По тази програма Агенцията по заетостта ще обучава безработни в рамките на два месеца и след това ще пренасочва подготвения персонал към бизнеса. Назначените работници ще работят за фирмите за минимален срок от една година, за което работодателите ще получават субсидия, покриваща заплатата и осигуровките.

Лукарски ще съдейства за инсталацията на "Лукойл"

Ще съдействам да бъдат придвижени документите, заради които с месеци се бави инсталацията за преработване на компанията "Лукойл Нефтохим Бургас". Само ми посочете виновния чиновник. Така министърът на икономиката Божидар Лукарски се обърна към кмета Димитър Николов. Градоначалникът подкрепи искането на изпълнителния директор на "Лукойл Нефтохим Бургас" Сергей Андронов. Последните години направихме много инвестиции в компанията и сега е време да берем плодовете. Резултатът ни е много добър в сравнение с други години, обясни Андронов. Но търсим съдействие от държавата за пускане на новата инсталация, каза той. Всъщност липсата й води до голямо замърсяване на терените, покрити с нефтопродукти. Според едни това са суровини и готови продукти, а според нас е екобомба, коментира Димитър Николов. Ако няма инсталация за преработка на нефтопродуктите, това е изключително опасно за района. Поемам ангажимента да говоря за този проблем с министъра на финансите Владислав Горанов, обеща икономическият министър Божидар Лукарски.

Експерти умуват как да осигурят персонал

Ирена Георгиева, зам.-министър на туризма

Министерството на туризма инициира серия от междуведомствени съвети, чиято цел е да се намерят решения за проблемите с кадрите. В тях участват 43-ма експерти от различни ведомства и гимназии. Следващата среща ще се състои до края на юни. Ако до края на годината тези специалисти приемат и подготвят мерки, ние сме готови да инициираме законови промени.

Според данни на Световния съвет по туризъм 380 хиляди души са заети директно и косвено в бранша. Бургаският туризъм бележи ръст в броя на гостите, като той дори е по-значителен за българите, благодарение на усилията на община Бургас. За да подпомогне местната власт, Министерството на туризма планира да включи фестивали и събития в онлайн регистъра на туристическите атракции.

"КАМАЗ" пуска части за "Мадара-Шумен"

Руските заводи "КАМАЗ" ще възобновят доставките за шуменския завод за камиони "Мадара" на задвижващи мостове. За това се е договорил министърът на икономиката Божидар Лукарски в Санкт Петербург. Там той е участвал на международен форум и е имал среща с двама зам.-министри на Руската федерация. "Оптимист съм, че общият тон в икономическите отношения с Русия е към размразяване. А в шуменското предприятие работните места при възобновяване на доставките ще се увеличат от 300 на 800. "Всички сме губещи от санкциите към Русия", коментира още Лукарски.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай