Стартът на „Нашето зелено утре“ беше даден в три общини

Три общини се включиха в първия ден на инициативата „Нашето зелено утре“ – Чавдар

Стартът на „Нашето зелено утре“ беше даден в три общини | StandartNews.com

Три общини се включиха в първия ден на инициативата „Нашето зелено утре“ – Чавдар, Мирково и Копривщица – 6 октомври. Проектът е част от Благотворителната програма „Българските добродетели“ на Група ГЕОТЕХМИН. И тази година в инициативата ще участват седемте общини – Етрополе, Мирково, Копривщица, Чавдар, Челопеч, Златица и Пирдоп. Дружествата дарители от Група ГЕОТЕХМИН – Геотехмин ООД, Елаците-Мед АД, Геострой АД и Геотрейдинг АД осигуряват средства за закупуване на дървета и храсти и участват с доброволен труд в засаждането. Местните власти сами определят видовете растителност, както и къде да се правят засажданията.

Кампанията започна от двора на фолклорния център в Чавдар.„За да имаме наше зелено утре, трябва да имаме едно много зелено днес. „Независимо от това, че живеем в индустриален район, заедно с компаниите от Група ГЕОТЕХМИН показваме, че отделяме значително внимание на съхраняване на биоразнообразието“, каза кметът Григор Даулов, който даде старт на инициативата. Първите 100 храста вариегатенлигуструм за жив плет и магнолия бяха засадени въвФолклорен център „Чавдар“.

Кампанията продължи в със засаждане на фиданки в двора на ОУ „Георги Бенковски“ – Мирково от ученици, представители на дарителите, кмета и общински служители. „Тази година общината предостави терен за засаждане на декоративни фиданки шестил в двора на училището. Целта е учениците да бъдат отговорни, като се включат с грижи за отглеждането на насажденията“, каза кметът на Мирково Цветанка Йотина.

В Копривщица в двора на СУ „Любен Каравелов“, в присъствието на представители на четирите дружества, ученици и техните учители, кметът г-жа Бойка Дюлгярова, откри символично засаждането.„И тази година засаждаме плодни дръвчета, които учениците от средно училище „Любен Каравелов“ ще поддържат, ще поливат и разбира се, после ще берем реколта. Вярвам, че с тези кампании правим една по-добра, по-красива и по-зелена България, учим децата на труд, отговорност и грижа за природата“, каза Дюлгярова.

„Специално благодаря на учениците, които се включиха в засаждането на дървета в своите училища. Вярвам, че те ще се грижат за тях и ще научат как човек може да въздейства положително върху околната среда с доброволен труд“, казаДоминик Хамерс – изпълнителен директор на Геотехмин ООД

В засаждането на дървета в трите общини участваха представители на ръководствата на дружестватадарители. Сред тях бяха г-н Доминик Хамерс, изпълнителен директор на Геотехмин ООД, инж. Стоил Димитров – генерален директор „Производство“ на „Елаците-Мед“ и г-н Стойно Стойнов - директор на Обогатителния комплекс вс. Мирково, г-жа Милена Христова - директор „Човешки ресурси“ на „Елаците-Мед“, както и много служители.

„Нашето зелено утре“ е инициатива част от Благотворителната програма „Българските добродетели“ на Група ГЕОТЕХМИН, създадена по идея на управителя на Група ГЕОТЕХМИН проф. дтн инж. Цоло Вутов. Целта е населените места да са по-красиви, да се увеличава биоразнообразието и да се повишава качеството на живот на гражданите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай