"Стандарт" раздаде Оскари за рибарите

Отличниците получават безплатно разработване на проекти за новия програмен период

"Стандарт" раздаде Оскари за рибарите | StandartNews.com

София. Конкурсът "Златна рибка" се провежда за шеста поредна година. Той е инициатива на в. "Стандарт", чиято цел е да насърчава инициативните хора да кандидатстват с проекти по Оперативна програма "Рибарство". Заедно с нас в каузата тази година се включиха и Министерството на земеделието и храните и Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури.

"Стандарт" връчи рибните оскари на трите най-добри проекта, финансирани с пари от Европа. Големият отличник е "Хепи Фиш", който спечели вниманието на журито с мащабен проект за развъждане на дъгова пъстърва край Нова Загора. Инвестицията в него е близо 2 млн. лв., като 60% от нея е помощ по Програмата за развитие на селските райони. На второ място остана проекта на община Шабла. Той предвижда обновяване на рибарското селище Кария и облагородяване на района около морския фар, който е най-старото подобно съоръжение на Балканите. Третото място си поделиха два проекта - на варненската фирма "Мичик" и бургаската "Крез мар сийфудс". "Мичик" успяват да осигурят работни места почти за половин село с инвестицията си в разширяване на хладилната си база към завод за преработка на риба. "Крез мар сийфудс" пък смятат да изградят нов завод за преработка на риба, в който да вложат почти 1,9 млн. лв.

Голямата награда за победителите е безплатно разработване на проект за кандидатстване по ОП "Рибарство" през новия програмен период - 2014-2020 г.

Грамотите на победителите бяха връчени от директора на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури Майдън Сакаджиев, зам.-главния редактор на в. "Стандарт" Даниела Казанджиева и зам.-шефа на ИАРА Миглена Георгиева. "Хубаво е да видя на едно място, толкова дейни хора и реализирани проекти по програмата", каза Сакаджиев. "Благодаря за наградата, за мен е голяма чест и се радвам, че усилията ни са оценени", каза собственикът на "Хепи Фиш" Йордан Кръстев. "Имаме стимул да продължаваме да работим, за да сме първи в конкурса догодина", сподели кметът на Шабла Райна Бърдарева. "Ще продължаваме да работим и да се развиваме. Вече имаме няколко идеи за нови проекти", разказа шефът на "Мичик" Димитър Димитров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай