Стандарт за качество в държавните бензиностанции

Емил Караниколов каза как ще се изгради държавната петролна компания

Стандарт за качество в държавните бензиностанции | StandartNews.com

Целта на „Държавната петролна компания” е тя да бъде коректен партньор и играч в сектора. Идеята на правителството е през нея обществото да получава по-бърза и правилна информация относно количеството и качеството на петрола. Това заяви в интервю за Нова тв министърът на икономиката Емил Караниколов.

 „През годините много често се е случвало, когато цената на горивата се вдига, автоматично много бързо и в България се повишава. Респективно обаче, когато пада – имаме около 14 дни до един месец срок, в който стойността се понижава. Считаме, че това не е толкова рационално. Сигурни сме, че тази компания ще дава по-ясна картина”, обясни още той.

Караниколов допълни, че в държавните бензиностанции ще има стандарт за качество, който се надява от тук нататък да се съблюдава и от всички. „Към момента проблем с качеството на горивата няма. Постоянно се извършват проверки, но знаете, че на определени етапи по-малки играчи често създават проблеми на автомобилите ни”, информира Караниколов.

Визията на държавата е бензиностанциите да се разположат в големите областни центрове, за да бъдат балансьор в градовете. „Считаме обаче, че те трябва да се изградят и на локации, където липсват такива или съответно няма конкуренция”, каза министърът.

 

Караниколов беше категоричен, че държавата ще спазва всички пазарни принципи и ще бъде лоялен конкурент. „Никой в пазарна икономика не бяга от конкурент, който спазва правилата. Мисля, че малките производители ще имат изключителен интерес държавата да влезе в този сектор. През това дружество ще гарантираме и количествата резерв”, допълни той.

Колко ще струва изграждането на държавните колонки все още не е ясно. „Съвсем скоро ще излезе проектът на закона, с анализите към него. Различни са хипотезите като стойност. Трябва да направим модела, формата, логото и да имаме ясна концепция как ще действаме”, обяви Караниколов.

Придобиването на готова изградена мрежа от бензиностанции не влиза в плановете на държавата, обяви ресорният министър и допълни, че не счита, че има такава, която ще покрие големите градове и районите, в които липсват такива обекти. Стартът на подобна компания, с изграждането на всички нейни локации, се очаква до две години. Началото ѝ обаче може да се случи в период от шест до девет месеца, прогнозира Караниколов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай