Спират пети блок на АЕЦ за Великден

Спират пети блок на АЕЦ за Великден | StandartNews.com

Козлодуй. Единият от двата работещи блока на АЕЦ "Козлодуй" ще бъде спрян за Великден. На 17 април V блок влиза в планов годишен ремонт, съобщи председателят на Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) Лъчезар Костов. Очаква се всички дейности да бъдат приключени за около месец, след което блокът да бъде пуснат отново. Костов обясни още, че по принцип АЕЦ "Козлодуй" няма проблем с ядреното гориво, тъй като поддържа запас от касети за 2-3 горивни кампании напред. Освен това така се постига и икономически ефект, тъй като централата може по-спокойно да преговаря с доставчика си на свежо ядрено гориво и да не бъде притискана от срокове.

 

След като през миналата година бяха прехвърлени към държавното предприятие "Радиоактивни отпадъци", първите действия по разглобяването на блокове III и IV вече са започнали, съобщи зам.-председателят на АЯР Алексей Алексиев. Той допълни, че става въпрос за малки елементи от неядрената част на блоковете.

 

В доста по-напреднал стадий е разглобяването на блокове I и II което започна преди няколко години. Във връзка с този процес обаче повторното пускане на т.нар. малки блокове на АЕЦ "Козлодуй" е невъзможно, тъй като процесът не може да бъде обърнат, поясни другият зам.-председател на АЯР Борислав Станимиров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай