Спасяват "Петрол" със 100 млн. евро

Илюмжинов сменя надзора на компанията на 16 декември

Спасяват "Петрол" със 100 млн. евро | StandartNews.com

София. Над 100 млн. евро ще бъдат инвестирани в "Петрол Холдинг", за да се стабилизира компанията. Това обяви на пресконференция в София собственикът на 52,5% от акциите на дружеството Кирсан Илюмжинов.

Компанията е в много тежко финансово състояние, има да погасява огромни кредити, в същото време не работи с пълния си капацитет и на практика е изправена пред фалит, стана ясно от думите на Илюмжинов, който е и шеф на Световната федерация по шахмат. "Разработихме дългосрочна перспектива за развитието на компанията. Възнамеряваме да инвестираме над 100 млн. евро в нея", заяви Илюмжинов. Той допълни, че вече е провел разговори с председателя на Надзорния съвет на Корпоративна търговска банка Цветан Василев, тъй като голяма част от кредитите на "Петрол Холдинг" са към нея.

"Уверих г-н Василев, че нямам намерение да обявявам във фалит дружеството, а ще работя за неговото оздравяване въпреки тежката ситуация", заяви Илюмжинов. По този повод той допълни, че се чувства по-скоро като кризисен мениджър. Мажоритарният собственик на "Петрол Холдинг" е отправил и предложение към КТБ как да се погасяват заемите, като в тази връзка предстоят и допълнителни преговори.

Паралелно със стабилизирането на дружеството положителен ефект ще усети и държавата, стана ясно от думите на Илюмжинов. Той е уверил управляващите, че "Петрол Холдинг" ще се развива, а така ще има по-големи постъпления в бюджета от данъци и осигуровки, а паралелно ще се разкриват и нови работни места. Дружеството ще бъде и отправна точка за разширяване на бизнеса на Илюмжинов в региона. "Аз и моите партньори разглеждаме "Петрол" като базова компания за развитие на нашия бизнес в региона, не само в България, а и на Балканите. Смятаме, че България е много изгодна страна, с много добро географско разположение и много голям потенциал за развитие на бизнеса както вътре в страната, така и в съседните й държави", заяви Илюмжинов.

На 16 декември ще бъде проведено първото Общо събрание на акционерите на "Петрол Холдинг", което се свиква от мажоритарния собственик Кирсан Илюмжинов. На него ще бъдат гласувани новите членове на Надзорния съвет на компанията. Илюмжинов обяви, че възнамерява да назначи в надзора бившия депутат от ДПС Юнал Лютфи, френския политик Жан-Франсоа Пенел и американския дипломат Майк Ласал. Илюмжинов коментира още, че няма да остави и футболния отбор "Черноморец".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай