Смразяващо! Какъв бензин се плаща у нас

Сравнен с цените в Европа

Смразяващо! Какъв бензин се плаща у нас | StandartNews.com

За 6 месеца цените на горивата у нас са се повишили с над 40% - от 2.41 лв за литър А95 до 3.38 лв. за същото количество днес.

Данните са на международния портал Fuelo, в който се проследяват детайлно цените на петролните продукти в световен мащаб, пише Флагман бг.

При официално обявена у нас инфлация от около 17% скокът на бензина се откроява драстично от това число и по-точно – почти тройно.

Интересна е съпоставката с цените на същия бензин в Германия – най-голямата икономика в ЕС, където населението вече започва да се оплаква от скъпото гориво.

Там за последните 6 месеца, при официално обявени рекордни нива на инфлация от около 8% А95 е поскъпнал с около 17% - от 1.64 евро за литър тогава до 1.93 евро днес. 

Макар на пръв прочит това да означава, че горивото у нас е по-евтино, отколкото в Германия, това съвсем не е така.

У нас средната заплата, по последни данни, е около 1600 лв. или 800 евро, докато там тази сума е 3975 евро месечно – разлика от близо 5 пъти

Това, казано по-семпло, значи, че германците плащат пет пъти по-евтин бензин от нас. С други думи – с една средна заплата в България човек може да си купи около 470 литра бензин А95 на сегашните цени, а в Германия – над 2 тона или 2072 литра.

Това реално е само един от многото примери, демонстриращи, че или у нас инфлацията реално е много по-голяма от официално обявената, или има други фактори, оказващи влияние в ценообразуването.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай