Сметките скачат, лихварите дебнат. Как да не влезем в капана

Голяма грешка е да теглите бърз заем, за да кърпите дупките в семейния бюджет, предупреждава кредитен консултант 

Сметките скачат, лихварите дебнат. Как да не влезем в капана | StandartNews.com

 

Част от българските банки вдигнаха лихвите на ипотечните и на потребителските кредити. Очаква се останалите да ги последват през януари, но у нас в момента те са най-ниските в сревнение с всички страни в Европа. Това каза в „Тази сутрин“ по бТВ кредитния консултант Тихомир Тошев. 

Лихвата на ипотечните кредити в момента е 2,5-2,8 процента, а на потребителските – 4,5-6%, уточни той.

Според неговите изчисления, ако лихвата стане 3,5%  при изтеглен кредит с ипотека от 150 000 лева за 25 години, вноската ще скочи с 80 лева, а ако скочи на 4,5% ще плащат със 160 лева отгоре.

„Може да предоговорим срока и вноската да намалее. Това е постижимо, тъй като много от българите имат спестявания“, коментира Тошев. 

„Досега рядко се налагаше на българите да посягат към бързите кредити, но сега положението се променя. Теглят се пари и не могат да се обслужват задълженията“, добави той.

„Вземат се за запълване на дупки в семейния бюджет, което е голяма грешка. Моят съвет е не теглете сума по-голяма от 400-500 лева! Ако се разболеете, свършили са ви парите от заплатата, може да получите кредит. Дошла ви е сметката за тока, а нямате средства, вземете заем, но го погасете веднага на следващата заплата. Освен, че се отпускат бързо, трябва и да се връщат веднага тези пари“, подчерта експертът. 

„Вземете си по-добре една кредитна карта с лимит 1000 лева. Там лихвите са 12-15%, а при бързите кредити –  над 100%“, каза още той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай