Смекчиха скока на тока от 1 август

Смекчиха скока на тока от 1 август | StandartNews.com

Новите цени на тока за бита и бизнеса от 1 август ще са по-ниски от тези, които Комисията за енергийно и водно регулиране беше предвидила да влязат в сила от 1 юли, каза председателят на КЕВР Иван Иванов. Първоначално КЕВР предложи токът за бита да поскъпне с 2%, а за бизнеса с между 13% и 20%. Но след публикуване на приетите вчера промени в Закона за енергетиката в Държавен вестник, което вероятно ще стане в петък, КЕВР ще има основание да определи нови цени, като ще се произнесе до края на месеца. Вчера парламентът одобри създаването на фонд "Сигурност на електроенергийната система", като целта е така да се намали дефицитът на НЕК и да не се допусне скок на тока. Фондът ще се ръководи от Управителен съвет от петима членове. Председателят ще бъде предложен от министъра на енергетиката, по един член ще предложат министрите на финансите и на околната среда. Другите двама членове ще бъдат представители на производителите на ток. Парите във фонда ще идват от вноски на производителите и вносителите на електроенергия, които са в размер на 5% от приходите от продажба на ток. Във фонда ще влизат и средствата от продажбата на квотите въглеродни емисии. "Американските" централи AES Гълъбово и КонтурГлобал няма да внасят средства във Фонда, защото в договорите им е предвидено, че всички нови такси, непредвидени в подписаните споразумения, се поемат от НЕК. Според изчисления на председателя на парламентарната енергийна комисия Делян Добрев, фондът ще събере 160 млн. лв. през новия регулаторен период.

Депутатите одобриха текстове, предложени от Реформаторския блок, според които договорите за търговия с ток ще се публикуват на сайта на КЕВР, но данните, които са търговска тайна, няма да се оповестяват.

По отношение на производството на ток от биомаса депутатите решиха, че преференции ще получават животновъдите, които три години преди изграждането на централа имат определен брой животни. С поправка на Делян Добрев беше даден срок до 1 юли 2016 г. да бъдат довършени започнатите инвестиции в биоцентралите и инвеститорите да получат преференциални цени. Намаляват се приходите за ВЕИ централите, които са имали двойно субсидиране - ползвали са пари от ЕС и преференциални цени за тока. Те ще получават преференциални цени само за такъв дял от произвеждания ток, който отговаря на собствените им инвестиции.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай