Понеделник,

Словакия си плати за руския газ. Половин Европа има сметки в рубли, твърди Москва

От: Стандарт -
13939
Словакия си плати за руския газ. Половин Европа има сметки в рубли, твърди Москва
A
A
A

Словакия е платила за доставките на руски газ. Това съобщи в интервю за мрежовия телевизионен канал на братиславския вестник "Правда" вицепремиерът и министър на икономиката на Словакия Рихард Сулик, предаде БГНЕС.

"Да, това [плащане] вече е извършено. Фактурата [издадена от "Газпром"] е платена. Следващото плащане трябва да направим на 20 юни", каза Сулик.

Според вицепремиера, Словакия е извършила плащането за доставките на газ по-рано от крайния срок: Словакия е трябвало да плати на "Газпром" на 20 май. По-рано Сулик заяви, че Словакия ще изпрати плащането за руския газ в евро по сметка в "Газпромбанк", а тя ще превърне средствата в рубли и ще ги преведе по сметката на "Газпром" в рубли.

Новината идва на фона на изявление на руския енергиен министър Александър Новак, според което "половината от европейските клиенти" на Русия имат сметки в рубли и плащат за доставка на руския газ по схемата, която иска Владимир Путин.

Общо "Газпром" има договори за доставка на газ с 54 европейски компании. Новак обаче не каза имена на компании - но уточни, че в следващите дни ще има официално обявление на списъци кой как и дали плаща в Европа. Досега информация за открита сметка в рубли има само за италианската компания Eni.

Петролните хранилища в Словакия са запълнени до краен предел, а подземните газови хранилища се пълнят с ускорени темпове, заяви още словашкият вицепремиер. "Резервоарите за съхранение на петрол в Словакия са пълни до краен предел", каза той.

"Успешно пълним и [подземните] газохранилища [с гориво]. От миналия петък насам те се запълват по-бързо. Обикновено те получават по 6 милиона кубични метра на ден, а миналия петък количеството беше 17 милиона кубични метра газ. Тази седмица степента на използване на капацитета за съхранение на газ също е "висока", каза той.

Във връзка с обсъжданата в Европейския съюз идея за налагане на ембарго върху вноса на руски петрол Сулик подчерта, че Словакия настоява за тригодишен преходен период. "През това време трябва да бъде реконструиран петролопроводът Adria (по който Словакия ще може да получава петрол от алтернативни източници). Капацитетът му трябва да бъде увеличен", казва той. В същото време ембаргото на ЕС върху вноса на руски петрол, според Сулик, остава под въпрос. Твърдата позиция на Унгария може да доведе до изостряне на спора по този въпрос в общността.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com