След краха на "Креди сюиз": Иде ли краят на високите лихви?

И Брендо заби пирон в ковчега на швейцарската банка

След краха на "Креди сюиз":  Иде ли краят на високите лихви? | StandartNews.com

Koлaпcът нa втората по големина банка в Швейцария - Сrеdіt Ѕuіѕѕе, който е нa cтoйнocт няĸoлĸo милиapдa eвpo, мoжe дa oзнaчaвa cпaceниe зa пpитeжaтeлитe нa ипoтeчни ĸpeдити, тъй ĸaтo Eвpoпeйcĸaтa цeнтpaлнa бaнĸa oбмиcля ĸpaй нa пoвишaвaнeтo нa лиxвeнитe пpoцeнти. "Cътpeceниятa нa финaнcoвия пaзap мoжe дa cвъpшaт чacт oт paбoтaтa нa EЦБ, aĸo пoтиcнaт тъpceнeтo и oбyздaят инфлaциятa", ĸoмeнтиpa пpeзидeнтът Kpиcтин Лaгapд, цитиpaнa oт cвeтoвнитe aгeнции. "Яcнo e, чe нaпpeжeниeтo във финaнcoвaтa cтaбилнocт мoжe дa oĸaжe влияниe въpxy тъpceнeтo и вcъщнocт мoжe дa cвъpши чacт oт paбoтaтa, ĸoятo инaчe би билa cвъpшeнa oт пapичнaтa пoлитиĸa и пoвишeниятa нa лиxвeнитe пpoцeнти", зaяви Лaгapд пpeд Koмиcиятa пo иĸoнoмичecĸи и пapични въпpocи нa Eвpoпeйcĸия пapлaмeнт. Ocнoвният лиxвeн пpoцeнт ce пoвиши пeт пъти oт юли, достигайки 3%, като добави cтoтици eвpo нa мeceц ĸъм жилищнитe зaeми. Ho дpyгo плaниpaнo yвeличeниe oт 0,5 пyнĸтa дo 3,5% мoжe дa нe ce ocъщecтви, cмятaт пaзapни нaблюдaтeли.

"Зомбито изчезна, но се роди чудовище". С такова заглавие излезе влиятелното швейцарско издание Neue Zuercher Zeitung в понеделник, когато стана факт гигантско банково поглъщане - най-голямата банка в Швейцария UBS взе втората по големина кредитна институция в страната Credit Suisse. Това се случи в дирижирано от регулаторите спасяване, което накърни гордостта на Швейцария, известна с богатия си банков опит, коментира Reuters.

Защо започнаха да наричат Швейцария "бананова република"

Скандалите в Credit Suisse ерозираха репутацията и рентабилността ѝ, а рязката загуба на доверие сред инвеститорите застраши нейната жизнеспособност. Credit Suisse получи спешен заем от централната банка на Швейцария миналата седмица, което първоначално успокои пазара. До края на уикенда обаче се наложи да бъде спасена чрез продажба, за да се избегне по-голям банков колапс. Друг вариант, който се разглеждаше, беше пълна или частична национализация.

"Преди няколко месеца никой не би си помислил, че Credit Suisse ще фалира. Това обаче не е случайност", пише Neue Zuercher Zeitung. „Credit Suisse имаше пазарна стойност от 100 милиарда швейцарски франка през 2007 г., от които миналия петък бяха останали 7 милиарда. Това е унищожаване на стойността от мениджъри, които небрежно са подценили рисковете, както и от безпомощни членове на борда, които твърде често не успяват да контролират нещата“, се казва в статията.

Вестник Tages-Anzeiger определи сделката като "исторически скандал". От Асоциацията на банковите служители заявиха, че са шокирани от потенциалните последици от поглъщането и поискаха UBS да сведе съкращенията на работни места до „абсолютен минимум“. 

UBS ще плати 3 милиарда швейцарски франка (3,23 милиарда долара) за придобиването Credit Suisse и ще поеме до 5,4 милиарда долара загуби, посочва Reuters. Покупката под пазарната стойност включва застрахователна схема от швейцарски агенции, които да предотвратят потенциални загуби за UBS в следствие на придобиването на някои от по-рисковите активи на Credit Suisse.Около 16 милиарда швейцарски франка (17,3 милиарда долара) от облигациите на Credit Suisse от допълнителния капитал от първи ред (AT1) ще бъдат напълно обезценени, съобщи финансовият регулатор на Швейцария Finma. 

Рискова ли е супербанката

С централи само на няколко минути пеша една от друга в центъра на Цюрих, недалеч от езерото, със заснежени планини на хоризонта, двете кредитни институции са стълбове на глобалните финанси от десетилетия. Общата стойност на активите им е до 140% от брутния вътрешен продукт на Швейцария, според централната банка.

Роджър Нордман, лидер на социалдемократите в швейцарския парламент, е на мнение, че поглъщането на Credit Suisse от страна на UBS изправя Швейцария пред неимоверен риск. "Швейцарската национална банка и правителството поставиха на масата 209 милиарда франка, а това е огромен риск за Швейцария. Новата UBS също е в гигантски риск. Тя ще разполага с активи за 1,5 трилиона франка, което е твърде много за Швейцария.Случващото се е ужасно по отношение на имиджа на Швейцария. Това е предупреждение, че в страната има банки, които са твърде големи", каза Нордман. И призна, че е загрижен за новата UBS. "Трябва да има по-ясно разделение между традиционния спестовен бизнес на банките, техните инвестиционни подразделения и секторите за управление на активи", добави той.

Главният изпълнителен директор на UBS Ралф Хамърс, който ще ръководи новото обединено дружество, обаче е убеден, че неговата банка е готова да осъществи поглъщането успешно. „С придобиването връщаме стабилността и сигурността за клиентите на Credit Suisse, но също така поддържаме репутацията на Швейцария като финансов център“, каза Хамърс.По думите му, UBS ще бъде в състояние да управлява рисковете, които биха могли да възникнат от създаването на "супербанката".Той каза още, че ще бъде преструктурирано подразделението за инвестиционно банкиране на Credit Suisse в инвестиционна банка, подобна на тази, която е част от UBS. "Ние я наричаме инвестиционна банка с "олекотен" капитал", отбеляза Хамърс.

Краят на една 167-годишна история

Основана през 1856 г. от индустриалеца Алфред Ешер, Credit Suisse става една от най-големите компании за финансови услуги, оперираща в около 50 държави. Тя излезе от финансовата криза през 2008 г. сравнително силна, без да получи държавна помощ. По-късно съкрати работни места, тъй като смени курса от рисково инвестиционно банкиране, за да се съсредоточи върху управление на богатството. Това доведе до проблеми и тя бе въвлечена в редица случаи на съдействие за укриване на данъци.

Един от тях е свързан с набирането на 2 млрд. долара финансиране за риболовната индустрия на Мозамбик, с което се оказа замесена в криминално разследване на измама.

През март 2019 г. стана ясно, че Credit Suisse е наела частни следователи, за да шпионират бивш служител, когото подозират, че е откраднал нейни клиенти.

Две години по-късно сривът на компанията за финансови услуги Greensill Capital повлече и банката. Швейцарският регулатор FINMA заяви, че тя е направила „частично неверни“ и „прекалено положителни изявления“, когато е предлагала 10 милиарда долара на клиенти като сигурна инвестиция.

Скоро след това дойде Archegos /Аркейгос/ Capital Management. Това бе семейна кантора с ограничена отговорност, която управляваше личните активи на Бил Хуанг, достигнали в определен момент до над 36 млрд. долара. На 27 април 2022 г. Хуанг беше арестуван по федерални обвинения в измама и рекет. Сривът на Archegos донесе 5 млрд. долара загуби на Credit Suisse и глоба за ръководството. 

Тя се оказа и първата швейцарска банка, получила наказателна присъда, свързана с контрабандист на кокаин. На 27 юни 2022 г. Credit Suisse беше осъдена от Федералния наказателен съд да плати глоба от 2 млн. швейцарски франка по процеса за пране на пари на българската мафия. Обвиненията за пропуски при наблюдението на банковите отношения и при контрола на правилата срещу прането на пари са за периода от юли 2007 г. до декември 2008 г. Предходни факти към 27 юни 2007 г. не са взети предвид, защото са с изтекла давност.

Още през февруари федералният прокурор Люк Лемгрубер отправи остри обвинения срещу "Креди сюис", изтъквайки, че през 2004 г., когато банката установява връзки с българската престъпна група, нейният бос Евелин Банев вече е бил със съмнителна репутация. Само между 2005 и 2006 г. са били иззети 18,8 тона кокаин, оценяван на 30 млн. долара на тон, посочи прокурорът. Той уточни, че разследването на българското правосъдие е установило, че мрежата е подбрала "Креди сюис" и една австрийска банка. В тези учреждения, които имали репутацията, че не контролират произхода на парите, работели българи. 

Брендо, срещу когото не са повдигнати обвинения в Швейцария, бе осъден за наркотрафик в Италия през 2017 г., а след това и в България през 2018 г. за принадлежност към организирана престъпна група, участвала в трафик на кокаин от Латинска Америка. Той беше арестуван през септември в Украйна, но по-късно бе освободен с решение на украинския съд, защото е придобил украинско гражданство. След това местонахождението му е неизвестно.

С всяка лоша новина загубите на "Credit Suisse" се увеличаваха и инвеститорите ставаха все по-предпазливи, включително и най-големият, Saudi National Bank."Чудя се дали сте готови да помогнете допълнително, ако има разговор за още ликвидност за Credit Suisse?", попита Юсеф Гамал. "Отговорът е абсолютно не. Поради много причини извън най-простата причина, която е регулаторна и уставна", отвърна Аммар ал-Худайри, председател на Saudi National Bank.И тези няколко думи бяха достатъчни, за да изпратят акциите на Credit Suisse на историческо дъно.

Дори 54 млрд. долара спасителна линия от швейцарската централна банка не можа да заличи загубите.

Може да е съществувала 167 години, но Credit Suisse ще бъде запомнена с този случай.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай