Вторник,

Защо започнаха да наричат Швейцария "бананова република"

От: Стандарт -
2781
Защо започнаха да наричат Швейцария "бананова република"
A
A
A

Кризата във втората по големина швейцарска банка Credit Suisse и спешното ѝ обединение с най-голямата банка в страната - UBS, се определят от анализатори като сериозен удар по репутацията на Швейцария. Сега страната не е нищо повече от "финансова бананова република", категоричен е изпълнителният директор на консултантската компания Opimas Октавио Маренци, цитиран от CNBC и investor.bg.

"Репутацията на страна с разумно финансово управление, добър регулаторен надзор, честно казано - донякъде твърд и скучен по отношение на инвестициите, беше изтрита", коментира още той.  

Какво може да се обърка със спасяването на една банка?

Когато в неделя (19 март) стана ясно, че двете най-големи банки в Швейцария се обединяват с благословията на правителството, пазарите си отдъхнаха. Но успокоението трая много малко, защото алармите зазвъняха, когато стана ясно какво точно се е случило с втората по големина банка в Швейцария.

Банково поглъщане: Зомбито изчезна, роди се чудовище 

Банковият сектор в световен мащаб беше изправен пред най-тежката си ситуация от 2008 година насам, припомня Politico. Оттогава банковите регулатори по света се опитват да попречат изпадналите в криза финансови институции да прехвърлят своите проблеми на останалите в сектора, което означава и опазване на облигационерите, тоест първите загуби се прехвърлят на депозитарите и определено - на данъкоплатците.

Дори собствениците на най-рисковите облигации бяха убедени, че няма да бъдат засегнати, докато акционерите първо не поемат удара.

Но в случая с Credit Suisse властите в Швейцария обърнаха това правило, насочвайки се първо към облигационерите, и предизвикаха паника във финансовия сектор. Всеки, който е имал връзка с регулаторите, се е опитал да ги спре, твърди източник от Международния валутен фонд (МВФ) пред изданието. Причината е много проста - при това положение всеки инвеститор вижда, че позициите му са по-рискови, отколкото преди, и така започва вълната на разпродажби, която повлича целия сектор.

Затова не е случайно и съвместното изявление на три банкови институции в ЕС - Единния съвет за преструктуриране, Европейския банков орган и надзора на Европейската централна банка, с което се целеше успокояването на пазара. Институциите гарантираха, че в случай на криза първите потърпевши ще бъдат акционерите.

Наистина ли банковият сектор е толкова стабилен?

Кризата в Credit Suisse повдигна още един въпрос - наистина ли банковият сектор е толкова стабилен? Според всички регулаторни измерители банката беше добре капитализирана и с добри активи. Означава ли това, че правилата след 2008 година не са чак толкова стриктни, колокото си мислим, коментира още Politico.

Известно успокоение носи уникалността на този случай - Credit Suisse има проблеми от дълго време и случилото се няма нищо общо с краха на Silicon Valley Bank. Но точно това се оказа проблемът - след като няма нищо общо с кризата отвъд Океана, инвеститорите се заровиха в търсене на проблеми с репутацията, рентабилноста на банката и други. Последната капка беше изявлението на един от акционерите - Saudi National Bank, частично притежавана от саудитския държавен инвестиционен фонд, която заяви, че не е готова да вложи още средства в банката.

Проблемите на Credit Suisse могат да се видят още от 2015 година с идването на тогавашния нов главен изпълнителен директор Тиджане Тиам. Той започна широка програма за преструктуриране, съкращавайки работни места, включително и в звеното за инвестиционно банкиране. Банката се оказа замесена и в редица губещи сделки и скандали, включително и с колапса на инвестиционния фонд Archegos, който донесе загуба от 5,5 млрд. долара и фалита на финансовата компания Greensill Capital.

Имаше и скандали, свързани със следенето на служителите на банката от страна на ръководството и т.н. А на фона на тези сътресения изпълнителните директори бяха сменени на няколко пъти. Не на последно място, войната в Украйна и санкциите ограничиха възможностите банката да обслужва едни от най-богатите си клиенти. И така крахът действително изглежда е бил въпрос на време.

Важното обаче е какво следва. Швейцария вече не е същата след тази банкова криза. А дали ще успее да си върне репутацията - вероятно, да, но всичко зависи от действията в краткосрочен план.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com