След чужбина и у нас: Двойни пари за командировка

По нов начин ще се изчислява изразходваното гориво при пътуване с личен автомобил

След чужбина и у нас: Двойни пари за командировка | StandartNews.com

Двойно да се увеличи минималната сума на дневните пари за командировки в рамките на България, които предприятия, бюджетни организации, институции и др. заплащат на служителите си. Това предвижда промяна в наредбата за командировъчните, публикувана за обществено обсъждане от Министерския съвет.

Наредбата за командировъчните в чужбина не е пипана от 20 г., а за тези в страната - от 15 г.  Сега, когато работникът е на командировка в страната, работодателят му дължи най-малко 10 лв. на ден, а ако остане за нощувка - 20 лв. Размерът на дневните пари за ЕС  пък е около 35 евро.

От правителството предлагат минималният размер на дневните пари за командировка в България да стане от 20 на 40 лв. А когато служителите пътуват за командировка с личен автомобил, горивото вече няма да се плаща на база средния разход, а на комбинирания от градския и междуградски път.

Миналата седмица от Министерския съвет публикуваха предложение за увеличение на командировъчните пари за чужбина. То предвижда те вече да се изчисляват в евро за всички дестинации. Отпада възможността чиновници да пътуват в бизнес класа на дълги полети.

Българинът на командировка в чужбина вече ще е бял човек 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай