Скандал с бръмбари в "Земеделие"

Директорът и заместничката му отричат, че живеят като семейство

Скандал с бръмбари в "Земеделие" | StandartNews.com

София. Нов скандал с бръмбари подпали земеделското министерство. Агроминистърът проф. Димитър Греков е подслушван незаконно от шефове на фонд "Земеделие" по време на срещи, които е провеждал с началника на кабинета си и служители от Разплащателната агенция и ведомството. Целта била информацията да се използва за натиск, ако се наложи. Бомбата хвърли Яне Янев. "Директорът Мирослав Николов и заместничката му Венета Александрова живеят на семейни начала и това е конфликт на интереси", добави още лидерът на РЗС в ефира на Нова тв. И обвини тандема, че коли и беси във ведомството през главата на министъра. "Семейството" има "индулгенции от най-високо ниво". Имам конкретни писма за конкретни проекти, по които това семейство работи", каза Янев. Според него въпросът с покровителството на семейството е "опрял до министър-председателя".

 

Притесненията на лидера на РЗС са, че заради скандалите във фонда и неправомерните действия на "семейството" Брюксел може да отнеме акредитацията на агенцията да плаща по европейските проекти изпълнявани по селската програма.

 

Според публикации, Александрова и Николов, заедно с майка му Руска Николова, са собственици на фирма "М енд В Консултинг" ООД, която консултира общините при изработването на обществените поръчки. Това обаче е по програма "Регионално развитие". "Няма конфликт на интереси, защото фирмата никога не е работила в областта на земеделието", заяви преди време Николов пред Mediapool.

 

След като в петък от ГЕРБ алармираха за масови уволнения във фонда, Янев изпрати открито писмо с 11 питания, на които от ДФЗ отговориха късно в сряда.

 

На въпроса "Разполагате ли с информация за нерегламентирани записи на неофициални срещи, правени от ръководството на ДФЗ в кабинета на министъра?", от фонда заявяват, че това не се е случвало. От "Земеделие" определиха като "инсинуации" обвиненията на Янев. А версията, че директорът Мирослав Николов и заместничката му Венета Александрова живеят на семейни начала бе отхвърлена като "слухове, появили се в жълтите медии, които не са сериозни".

 

"Да се говори за проблем във взаимоотношенията между двете институции е нелогично", заявяват от ДФЗ. Аргументът им е, че ако имаше такъв проблем, "нямаше да е възможно спасяването на близо 300 млн. евро по Програма за развитие на селските райони (ПРСР)" в края на годината. От фонда допълват още, че срокът за приключване на директните плащания е юни 2014 г., но по-голямата част от средствата вече са разплатени.
Освен това фонд "Земеделие" ежеседмично информирали Министерството на земеделието за свършеното от институцията в различните ресори.

 

От фонда твърдят, че Министерството на земеделието е информирано и "за всички промени, свързани с оптимизирането на работата във фонда в началото на новия програмен период".

 

По-рано обаче министър Греков обяви, че ще направи проверка по повод уволненията във фонд "Земеделие". Той определи взаимоотношенията си с шефовете на фонда като "професионални" и посочи, че "не влияе върху назначаването и освобождаването на служители в ДФЗ-РА", защото от тази година те са самостоятелен орган.
В становището на фонда се посочва, че не може да се говори за чистка, защото са освободени 20 служители, което е под 1% от всички служители на ведомството. За всички имало основателни причини да бъдат освободени.

 

Трима замове си раздали 13 650 лв. бонуси


13 650 лева бонуси са си раздали през януари тримата зам.-шефове на фонд "Земеделие" Атидже Алиева-Вели, Николай Дачев и Виолета Александрова. Поводът е, че не са допуснали да бъде загубено нито едно евро по селската програма. Това прави средно по 4550 лв. на човек за по-малко от два месеца работа извън заплатите им. Изпълнителният директор Мирослав Николов не е получил допълнително възнаграждение за постигнати добри резултати в края на миналата година, уточняват от фонда.

 

Оттам обясняват, че премиите са раздадени въз основа на Наредбата за условията и реда за оценяване изпълнението на служителите в държавната администрация, както и на вътрешните правила за заплатите във фонд "Земеделие". От фонда отказват да посочват всеки от тримата заместници каква точно сума е получил, защото информацията е поверителна според Закона за защита на личните данни.

 

Отричат лични сметки при уволненията


От ръководството на фонд "Земеделие" отрекоха при уволненията да има разчистване на лични сметки. Обвинения за това се появиха, след като сред отстранените се оказа бившият директор на правната дирекция Иван Боянов, съпруг на зам.-министъра на земеделието по времето на ГЕРБ Светлана Боянова. По този повод от фонда припомниха, че лично Яне Янев през 2011 г. е внесъл сигнал в парламентарната Комисия за конфликт на интереси срещу Боянов. Други двама от освободените служители пък са фигурирали в прословутото тефтерче на Красимир Георгиев - Красьо Черния.

 


Директорът на фонд "Земеделие" Мирослав Николов няма бизнес отношения с бившата шефка на фонда Калина Илиева, твърдят още от фонда. Двамата се познавали, защото по времето на Илиева Николов е бил назначен за експерт в "Земеделие", а съдружничката му и настояща зам.-шефка Виолета Александрова е уволнена със заповед на Илиева.
"По времето на ГЕРБ са се случвали изключително интересни административни абсурди. Николов е уволнен от директора на ДФ "Земеделие" - по това време Румен Порожанов със заповед на Светослав Симеонов. Припомняме, че Симеонов е наследникът на Калина Илиева и е директорът, предхождащ Румен Порожанов", посочват още от фонд "Земеделие".

 

Не знам да съм подслушван, но не се притеснявам

Проф. Димитър Греков, министър на земеделието

- Има ли проблеми във взаимоотношенията между Вас и ръководството на ДФ "Земеделие"?
- Взаимоотношенията ни са професионални. Правим необходимите заседания и сме в ежедневна комуникация с тях.
- Яне Янев ви попита дали е нормално изпълнителният директор на фонд "Земеделие" Мирослав Николов и заместничката му да живеят на семейни начала. Как ще отговорите?
- Г-н Янев навярно има основание за всички неща, които ми задава като въпроси. Те изискват сериозни отговори и затова ми е необходимо време за проверка. Аз ще предизвикам такава проверка, но в никакъв случай не бих искал да се меся в личните отношения на хората, особено в интимните.
- Да, но ако двамата живеят заедно - това ще е конфликт на интереси?
- Не смятам, че ако има такава връзка, да работят на семейни начала на една близка позиция като директор и заместник-директор.
- Имате ли информация, че сте бил записван тайно на срещи?
- Това са сериозни обвинения. Нямам такава информация, нито съм предполагал, пък ако има, навярно службите имат право да подслушват.
Нямам такива сведения - някой да ни е правил такива записи. Официални данни за това нямам.
- Опасявате ли се, че някой може да ви подслушва незаконно?
- Естествено, че човек се опасява да бъде подслушван незаконно, но не се притеснявам от това. Дори и колегите ни да са ни подслушвали и записвали, мога да кажа, че ние не водим други разговори освен такива, които са свързани със земеделието на страната и с политиката на министерството.

/Пред агенция Пик със съкращения/

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай