Скандал с цената на сиренето! Защитиха бившия шеф на Ел Би Булгарикум

Разликата в цените на сиренето и кашкавала във фирмените магазини и големите вериги е между 25% и 31%

Скандал с цената на сиренето! Защитиха бившия шеф на Ел Би Булгарикум | StandartNews.com

Експертът по икономика от КТ "Подкрепа" Ваня Григорова защити пред бТВ бившия директор на „Ел Би Булгарикум“ Николай Маринов, като посочи, че неговата заповед за намаление на цените е от 17 февруари, а той е освободен на 20 февруари вечерта.

„Видях документите, които бяха показани на пресконференция. Категорично невярно е, че той е издал тази заповед, след като е разбрал, че ще бъде освободен“, посочи тя и подчерта, че Николай Маринов през последния месец и половина е бил подложен на изключителен натиск.

„От два месеца вече бившият изпълнителен директор на „Ел Би Булгарикум“ обяснява какви са условията и защо цените на продуктите в големите вериги рефлектират дори във фирмения магазин. Най-вероятно има такова условие – цената във фирмения магазин да бъде близка или равна на цените в големите вериги“, коментира Григорова.

„Разликата в цените на сиренето и кашкавала във фирмените магазини и големите вериги е между 25% и 31%. Осъзнах, че голяма част от хората нямат достъп до фирмените магазини на държавната компания, така че сами да могат да направят това сравнение. Поради което отидох и снимах, за да се видят какви са цените. Факторите са много – увеличението на цените на ресурсите и горивата, които вече обективно водят до повишението на цените, другото е спекулата, която се изразява в нелогично увеличение на цените от страна на търговските вериги“, заяви тя.

„Необходима е силна държавна компания, която в такива случаи да може да регулира пазара през по-ниски цени на собствените си продукти. Под натиска на търговските продукти и невидими за нас практики, които се налагат от страна на министър, директор на ДКК и други маши се стига до това да се увеличи общото равнище на цените. Ако няма регулатор, който да обръща внимание на цените, ние няма как да го разберем“, посочи Ваня Григорова.

„Поисках оставката на служебния министър на икономиката Никола Стоянов в лично качество, но смятам, че големите организации също трябва да се намесят. Ние преговаряме за 10% увеличение на доходите, а тези хора вдигат цените с 25%. Как да постигнем 30% увеличение, за да компенсираме цените“, попита още тя.

Ваня Григорова припомни, че още през пролетта на 2022 г. е имало обещания за едноцифрена инфлация.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай