Синдикатите скочиха! Тънък детайл прецака минималната заплата

В момента с една минимална работна заплата за един ден се падат по-малко от 20 лв. на работещия след удръжките

Синдикатите скочиха! Тънък детайл прецака минималната заплата | StandartNews.com

Една от големите борби на синдикатите и на някои политически представители се увенча с успех едва в последните часове на Народното събрание. Макар и с някои условности, минималната работна заплата ще бъде 50% от средната брутна такава за страната, спрямо европейските препоръки.

Темата коментираха пред БНТ Ваня Григорова от КТ "Подкрепа" и д-р Тодор Капитанов, вицепрезидент на КНСБ.

"Това трябваше да се случи, ние подкрепяхме този законопроект и няма как някой да си помисли, че не сме доволни. Но дяволът е в детайлите. Трябваше да пише "не по-малко от 50% от средната", защото реално това трябва да е базата - от там насетне трябва да се съобразяват всички останали фактори, като да речем производителност на труда, за което говорят работодателите, или стандарт на живот, жизнен минимум - това, за което говорим ние. Всички тези фактори няма как да се опростят само до средната работна заплата", каза Ваня Григорова.

"За пореден път българската държава приема закони половинчато. В контекста на въпросната директива за адекватни минимални работни заплати наистина е записано, че трябва да се определят заплатите като минимум 50% от средните. В момента Народното събрание лиши този текст от думата минимум или не по-малко от, което всъщност определя пътя за една евентуална следваща промяна на този текст - няма как той да остане по този начин, защото наистина не могат да бъдат блокирани, без да се дава възможност за растеж на МРЗ, изчислявайки по последния механизъм", посочи д-р Тодор Капитанов.

В момента с една минимална работна заплата за един ден се падат по-малко от 20 лв. на работещия да ходи на работа. Като се сложат разходите за транспорт, храна, кафе - за човека излиза по-добре да си стои вкъщи и да не излиза на улицата, коментира вицепрезидентът на КНСБ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай