Синдикати и бизнес се разбунтуваха срещу данък свръхпечалба

Служебният финансов министър Росица Велкова внесе предложения за промени в данъци

Синдикати и бизнес се разбунтуваха срещу данък свръхпечалба | StandartNews.com

Извънредно заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) ще има веднага след Великденските празници, а на него ще се обсъждат промени в данъчни закони, включително възможността за облагане с данък свръхпечалба. Дни преди това обсъждане вече е ясно, че работодатели и синдикати са против мярката и имат контрапредложения.

Център на обсъждането ще бъдат внесените от служебния финансов министър Росица Велкова предложения за промени в данъци.

Една от мерките е въвеждане на извънреден еднократен корпоративен данък върху свръхпечалбите, наречен солидарна вноска. Стъпката е временна и ще се отнася за свръхпечалбите, генерирани от 1 юли до 31 декември 2023 година.

Бизнесът, синдикатите и финансовото министерство не постигнаха миналата седмица съгласие по промените в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс на заседание на комисията по бюджетна политика към Тристранния съвет. Едно от най-дискутираните предложения е това за въвеждането на солидарната вноска за свръхпечалбите.

От Асоциацията на организацията на българските работодатели се обявиха категорично против мярката и настояха тя да бъде оттеглена с аргумента, че е негативен сигнал към инвеститорите и предпоставка за влошаване на бизнес средата.

Според Конфедерацията на труда "Подкрепа" подобен еднократен данък няма да реши проблемите на фиска, има възможности за избягването му и затова синдикатът предлага промяна в Закона за корпоративното подоходно облагане, според която за малките и средните предприятия данък печалба да се запази на сегашното ниво от 10 процента, но за големите да стане 20 на сто.

Сред предложенията на финансовото министерство са също отмяна на намалената ДДС ставка за ресторанти, фитнеси и туристически услуги, промени в Закона за ограничаване на плащанията в брой, мерки в областта на фискалния контрол на стоки с висок фискален риск и други.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай