Ще обезвреждаме стари пестициди с финансиране от Швейцария

Ще обезвреждаме стари пестициди с финансиране от Швейцария | StandartNews.com

България получава 27,4 млн. швейцарски франка за два нови проекта по Българо-швейцарската програма за сътрудничество

България подписа споразумения за изпълнението на два нови проекта по Българо-швейцарската програма за сътрудничество, фокусирани върху "Екологосъобразно обезвреждане на излезли от употреба пестициди и други препарати за растителна защита" и "Изследване и разработване на пилотни модели за събиране и временно съхранение на опасни битови отпадъци".

Споразуменията бяха подписани от заместник министър-председателя по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев, министъра на околната среда и водите Ивелина Василева и посланика на Конфедерация Швейцария в България - Н.П. Денис Кнобел.

Двата проекта ще се изпълняват до 31 май 2019 г. от Министерство на околната среда и водите чрез Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда. Създават се 5 пилотни центъра в общините Созопол, Съединение, Шумен, Разград и Левски и мобилни събирателни пунктове за съседни на тях 17 общини: Велики Преслав, Смядово, Каспичан, Хитрино, Лозница, Самуил, Исперих, Завет, Цар Калоян, Пордим, Никопол, Белене, Марица, Калояново, Хисаря, Приморско, Царево.

Проект "Екологосъобразно обезвреждане на излезли от употреба пестициди и други препарати за растителна защита" е с бюджет 23,4 млн. швейцарски франка. Целта му е да осигури екологосъобразно обезвреждане на 4 388 тона негодни за употреба пестициди и други препарати за растителна защита в 216 склада за съхранение. Тази цел ще се реализира чрез преопаковане и при необходимост междинно транспортиране на пестицидите, както и окончателното им обезвреждане.

„Подписването на тези споразумения е резултат от традиционно добрите взаимоотношения с швейцарското правителство, което инвестира в дейности за опазване на околната среда", заяви министър Ивелина Василева. „Важни задачи, свързани със стратегическите политики за България, са ресурсната ефективност и справяне с екологосъобразно управление на отпадъци, както и елиминиране рисковете за живота и здравето на хората. Пред нас стоят сериозни предизвикателства, но екипът на министерството е силно мотивиран да реализира проектите, така че в края на периода да се похвалим със значим резултат".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай