Шокираща информация за цените на млечните продукти, кой ги товари

Фрапантни цифри има и при яйцата, и при кравето сирене и при кашкавала

Шокираща информация за цените на млечните продукти, кой ги товари | StandartNews.com

На производителите литър краве мляко струва средно 1,25 лева, което средно се изкупува за 1,05 лева, а след това го виждаме на щандовете за 3,70 лева. Това обяви пред бТВ доц. Огнян Боюклиев от Института за икономически изследвания на БАН.

Той обясни, че през последните две години проследяват три цени – цената на производството за литър краве мляко, изкупната цена – на каква цена то се купува, цената на дребно, има и междинна цена на едро – при тържищата и борсите.

Подобни фрапантни цифри има и при яйцата, и при кравето сирене и при кашкавала, посочи още той.

„През последните седмици цените на всички хранителни продукти се вдигат значително. Система за Агропазарна информация има 8 офиса в страната и следи 28 регионални центъра. Имаме и анкетьори за магазинната мрежа и за пазарите на едро. Обработваме информацията и я предоставяме на Министерството на земеделието“, коментира Мадлен Жекова.

„За да се произведе бутилка мляко в пластмасова с етикети и производствени разходи с транспорт и логистика, струва около 2,40 лева с ДДС“, посочи Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите.

„Инфлацията в момента я обират производителите, фермерите. От 5 литра краве мляко се произвежда 1 кг кашкавал. След опаковане, транспортиране, преработвателни предприятия кашкавалът излиза на 17,50 лева. В магазинната мрежа този кашкавал струва 30 лева“, коментира Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация.

Прецедент е, че цената за килограм кашкавала у нас е три пъти по висока от килограм месо, каза Жекова.

Производството на сурово краве мляко задоволява потребностите за него на около 60-65%. Субсидиите за старите страни членки на ЕС и новите са по две. Българският потребител трябва да разбере, че фермерът не може да е донор и просяк. Не може упреците да са към него. Фуражът в момента е два пъти по-скъп, държавата може би трябва да се намеси за адекватно субсидиране, коментира Димитър Зоров.

„80% от цялата търговия на дребно е фокусирана в шепа търговски обекти. Има цяла политика в процеса“, посочи Симеон Караколев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай